Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Реализована акција појачане контроле учесника у саобраћају

| Бања Лука | Петак, 06. март 2015.

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске су спровели републичку акцију појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу возача који управљају возилом под дејством алкохола, опојних дрога или других психоактивних супстанци. Акција је реализована 28.02 и 01.03.2015. године.

Од укупног броја контролисаних возача, 254 возача су искључена из саобраћаја, по основу утврђеног присуства алкохола у организму или због одбијања да се подвргну алкотестирању. Код 14 лица утврђено је присуство опојних средстава или психоактивних лијекова, а у акцији је слободе лишено укупно 77 лица.          

Још једном истичемо да је у 2014. години евидентирана 1.201 (13,99%) саобраћајна  незгода, које су проузроковали возачи под утицајем алкохола, а 11 саобраћајних незгода су проузроковали возачи под утицајем опојних средстава. Такође, у 2014. години из саобраћаја је искључено 15.299 возача који су управљали моторним возилом под дејством алкохола, а 160 возача је искључено из саобраћаја који су били под утицајем дроге или психоактивних лијекова у организму.

Овом приликом апелујемо на возаче моторних возила да ради личне и безбједности других учесника у саобраћају не управљају возилом под дејством алкохола, те да брзину кретања возила прилагоде условима, стању пута и временским приликима, уз обавезно посједовање зимске опреме.