Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Завршно уништавање наоружања прикупљеног од грађана током кампање „Бирај живот без оружја“

| Бања Лука | Недеља, 08. март 2015.

У „Јелшинграду” у Бањалуци, 07. марта 2015. године реализовано је завршно уништавање наоружања које су грађани добровољно предали полицији у кампањи „Бирај живот без оружја“.

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић је оцијенио да је ова кампања дала добре резултате и да је током њеног трајања у Српској укупно прикупљено и уништено 4.828 цијеви, 577 дијелова оружја, 14.000 минско-експлозивних средстава и 250.000 комада муниције.

Он је рекао да је ова кампања трајала око годину и по дана и да су је проводиле и полицијске агенције у Федерацији БиХ.

Директор Васић је позвао грађане, уколико имају наоружање које се не може легализовати, да га предају полицији.

"Позивам полицију, али и тужилаштва, да имају у виду добровољност и да у складу са законом, када се лице одрекне наоружања, одустану од кривичног гоњења", додао је директор Васић.

Директор агрентинске Дирекције за контролу наоружања Матијас Моле рекао је да је прикупљање и уништавање наоружања велики посао и да његова земља има великог искуства с тим и да их могу пренијети и у БиХ.

Он је навео податке да је у Аргентини посљедњих година било прикупљено од цивила и уништено више од 270.000 комада наоружања.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске се овим путем захваљује грађанима који су препознали значај ове проблематике и полицији предали оружје које илегално посједују.