Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Неприлагођена и непрописна брзина најчешћи узрок настанка саобраћајних незгода

| Бања Лука | Понедељак, 09. март 2015.

У циљу превенције саобраћајних незгода и унапређењу безбједности учесника у саобраћају, односно смањења броја и посљедица саобраћајних незгода, припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске у наредном периоду спроводиће појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу брзине кретања моторних возила.

Неприлагођена и непрописна брзина је најчешћи узрок настанка саобраћајних незгода са посљедицама по лица или саобраћајних незгода које за посљедицу имају већу материјалну штету.

Према подацима из Евиденције саобраћајних незгода, један од најчешћих узрока евидентираних саобраћајних незгода је неприлагођена и непрописна брзина. У саобраћајним незгодама у којим су лица смртно страдала, неприлагођена и непрописна брзина заступљена је 55,28%, док је у саобраћајним незгодама у којима су лица задобила тешке тјелесне повреде заступљена са 42,32%.

Аналитичким праћењем утврђено је да се саобраћајне незгоде са погинулим лицима најчешће догађају уторком, четвртком и недељом, у временском периоду од 16,00 до 18,00 и од 20,00 до 22,00 часова.

Министарсто унутрашњих послова Републике Српске апелује на све учеснике у саобраћају да брзину кретања моторног возила прилагоде стању и условима путе, те да се одговорно понашају и поштују постојеће саобраћајне прописе.