Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Приједор стабилно и добро

| Приједор | Сриједа, 11. октобар 2017.

Hачелник Полицијске управе Приједор Далибор Иванић одржао је данас редовну конференцију за новинаре на којој су презентовани резултати рада ове Управе за протеклих девет мјесеци, те је стање безбједности оцијењено као стабилно и добро.
За девет мјесеци ове године евидентирано је укупно 689 кривичних дјела (за 11,2 мање). Укупан број евидентираних кривичних дјела у посљедње три године у паду је за 200 кривичних дјела или за 22%. Расвјетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи 71,9%, док укупна расвјетљеност кривичних дјела износи 86,9%. У задње три године евидентан је пораст процента расвјетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу за 31%.
Што се тиче кривичних дјела против живота и тијела, у овој години евидентирано је укупно 56 кривичних дјела, од чега је значајније дјело двоструког убиства и тешка тјелесна повреда са смртном посљедицом. (сва дјела су расвјетљена).
Из области општег криминалитета број евидентираних кривичних дјела за девет мјесеци износи 561 што је за 86 кривичних дјела или 13,3% мање у односу на упоредни период прошле године.
Када су у питању кривична дјела против имовине, евидентирано су укупно 324 кривична дјела (434). Кривичних дјела крађе и тешке крађе евидентирано је 248 (319) или 22,3% мање. Област имовинских кривичних дјела биљежи позитиван тренд смањења броја евидентираних кривичних дјела и висок проценат укупне расвјетљености 75,5 %.
У току ове године евидентирано је једно кривично дјело разбојништва (10) и два покушаја.
Када су у питању кривична дјела гдје су предмети извршења возила, за девет мјесеци ове године отуђено је 14 возила (15). Расвјетљено је и пронађено 10 возила, а пронађена су и
два возила отуђена у претходном периоду и једно возило са потрага ИНТЕРПОЛ-а.
Полицијска управа Приједор је током извјештајног периода комплетирала и надлежном тужилаштву прослиједила три предмета за која је извршиоцима одређен притвор (кривично дјело Тешка тјелесна повреда са смртним исходом, Неовлаштена производња и промет опојних дрога и један извјештај за више имовинских кривичних дјела).
Током девет мјесеци ове године, на подручју Полицијске управе Приједор, евидентирано је 10 случајева лажних пријава кривичних дјела. Све евидентиране лажне пријаве кривичних дјела су расвјетљене, а њихови починиоци процесиурани.
Из области привредног криминалитета евидентирано је 60 кривичних дјела, којима је причињена материјална штета у износу преко 761.000,00 КМ.
Начелник Иванић истакао је да је Полицијска управа Приједор остварила добре резултате када је у питању спречавање злоупотребе опојних дрога. Број евидентираних кривичних дјела из ове области за девет мјесеци ове године је 31 (43). Извршено је 54 одузимања опојних дрога, од чега је 24кг марихуане, 293 грама амфетамина, 10 грама хероина и 105 стабљика марихуане.

Акција
Уплатница резултирала је подношењем 8 извјештаја против 11 лица, a кривична дјела расвјетљена у оквиру ове акције односе се на фалсификовање уплатница за уплату накнада приликом регистрације моторних возила, као и на фалсификовање купопродајних уговора и пуномоћи у поступку одјаве и регистрације возила. 
Досадашњим активностима акције
Tabacco пронађено je и одузето укупно 587,2 кг резаног дувана и 4.987 кутијa различитих врста цигарета, без акцизних маркица.
Из области јавног реда и мира евидентирано је укупно 459 прекршаја. Евидентан је пад броја прекршаја у задње три године за 21%. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било.
Полицијски службеници ове Управе континуирано спроводе превентивне активности у циљу спречавања инцидената мотивисаних мржњом, а за девет мјесеци ове године није евидентирано ниједно дјело мотивисано мржњом које би изазвало веће узнемирење грађана и јавности. У погледу протекле туристичке сезоне и доласка већег броја грађана из иностранства, спровеле су се планске активности превенције и репресије просјачења. У том погледу  на подручју Полицијске управе Приједор од 19. јуна до краја мјесеца августа спроведена је акција усмјерена на спречавање свих појавних облика просјачења.
Када је у питању безбједност саобраћаја за девет мјесеци ове године евидентирано је 20.683 прекршаја, док је број саобраћајних незгода у посматраном периоду 662.
Евидентирано је
шест саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима у којима је погинуло шест лица и то три возача, један мотоциклиста, један бициклиста и једно лице које се превозило на трактору. За посљедње три године смањен је број смртно страдалих лица за седам, односно за 53%.
Поводом почетка школске године, Полицијска управа Приједор, током септембра мјесеца, спровела је активности републичке акције 'Заштитимо дјецу у саобраћају, која је превентивним и репресивним мјерама допринијела остваривању добре безбједности основаца и средњошколаца као учесника у саобраћају. 
Током протеклог периода Полицијска управа Приједор је у континуитету реализовала акције контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу брзине кретања возила и утврђивања алкохолисаности возача, контролу мотоцикла, лаких мотоцикла и бицикла и техничке исправности возила.
Начелник ПУ Приједор Далибор Иванић, на данашњој конференцији, посебно је истакао значај сарадње са медијима и грађанима, уз чију помоћ су полицијски службеници, у току ове године, расвјетлили два кривична дјела и открили 3 извршиоца. Начелник се захвалио на овој сарадњи и апеловао на грађане и представнике медија на овакав вид пружања помоћи полицијским службеницима.