Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Стање базбједности на подручју Полицијске управе Бијељина задовољавајуће

| Бијељина | Сриједа, 18. април 2018.

У просторијама Полицијске управе Бијељина одржана је данас редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за период јануар-март 2018.године.Конференцији је присуствовао начелник Полицијске управе Бијељина  Жарко Ћосић, начелник сектора криминалистичке полиције Дарко Коврлија, начелник Сектора полиције Стјепан Терзић и Инспектор Сектора полиције Раденко Кнежевић.

Уводним излагањем, присутним се обратио начелник Полицијске управе Жарко Ћосић који је  истакао да је стање безбједности које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина задовољавајућа, да није било кривичних дјела која би својим последицама изазвала веће узнемирење јавности, а што се огледа стањем безбједности на терену и статистичким показатељима, а као резултат рада је и смањење броја кривичних дјела на подручју које оперативно покрива ПУ Бијељина.

Начелник Ћосић истакао је да је у периоду јануар-март евидентирано укупно 249  кривична дјела, а  од тога 201 кривично дјела се односи на општи криминалитет, 24 кривичних дјела се односи на привредни криминалитет, 17 кривичних дјела на злоупотребу опојних дрога, 7 кривичних дјела извршено против безбједности саобраћаја и једно кривично дјело ратног злочина по КЗ СФРЈ.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Коврлија нагласио је да је у периоду јануар –март  извршено 249 кривично дјело, што је мање за око 6% у односу на исти период 2017. године, надлежним тужилаштвима је поднесено 238 Извјештаја о почињеном кривичном дјелу, против 211 лица од чега су 33 лица повратници у извршењу кривичних дјела и 12 малољетних лица.

Када су у питању дјела из области општег криминалитета укупно је извршено 200 кривичних дјела што је мање за око 4%, а надлежним тужилаштвима је поднесено 198 Извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 163 лица. Коефицијент укупне расвијетљености ових кривичних дјела износи 70%.

У области злоупотребе опојних дрога, у периоду јануар –март откривено је 17 кривичних  дјела, а поднесено је 13 извјештаја против 13 лица.

У периоду јануар - март у области привредног криминалитета откривена су 24 кривична дјела, а укупна материјална штета износи 2.308.000,00 КМ, противправна имовинска корист 2.221.000 КМ. За почињена кривична дјела привредног криминалитета, поднесено је 13 извјештаја  надлежном тужилаштву.

Начелник Сектора полиције Стјепан Терзић истакао је да је периоду јануар - март 2018. године, на подручју ПУ Бијељина, евидентирано 129  нарушавања јавног реда и мира, а укупно евидентираних прекршаја је 165, од тога 107 лица је санкционисано издавањем прекршајног налога и 29 лица подношењем захтјева за покретање прекршајног поступка Основном суду - одјељење за прекршаје. Прекршаје је починило 155 лица, међу којима је 45 повратника и седам малољетника.

У структури почињених прекршаја јавног реда и мира најбројнији су туча и физички напад 68, свађа, вика, вриска и непристојно понашање 36, вријеђање другог лица 15 случајева.

Инспектор Сектора полиције Раденко Кнежевић, нагласио да је у извјештајном периоду догодило се 245 саобраћајних незгода од чега са погинулим лицима 3 незгоде, 9 незгода са тешко повријеђеним лицима, 38 незгода са лакше повријеђеним лицима и 195 саобраћајне незгода са материјалном штетом.

Најчешћи узроци ових саобраћајних незгода су били непрописно извођење радње са возилом у саобраћају и неприлагођена брзина условима и стању пута.

Узевши у обзир напријед наведене показатење, цијенимо да се стање базбједности на подручју Полицијске управе Бијељина може оцијенити као задовољавајуће, са благом тенденцијом побољшања из области криминалитета.