Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Повољно стање безбједности на подручју ПУ Зворник

| Зворник | Сриједа, 16. мај 2018.

У Полицијској управи Зворник, 16.05.2018. године,одржана је редовна конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец април текуће године.
Начелник Управе, Горан Абазовић је најприје поздравио присутне новинаре и захвалио се на објективном извјештавању и сарадњи коју има ПУ Зворник са представницима медија. Даље је додао да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно изадовољавајуће са повољним безбједносним амбијентом, те да у извјештајном периоду није било евидентираних кривичних дјела нити догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана на подручју ПУ Зворник. Такође је истакао да су полицијски службеници ПУ Зворник у априлу спровели одређен број републичких и регионалних акција, као и учествовали у обезбјеђењу јавних скупова и штићених личности који су протекли у миру и без нежељених последица.
У области криминалитета, начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић,истакао је да је у априлу мјесецу, на подручју ПУЗворникевидентирано 59 кривичних дјела, што је за 29,8% мање у односу на упоредни период када су евидентирана 84 кривична дјела. Број кривичних дјела општег криминалитета је 49, што је за 32,9% мање у односу на упоредни период. Од тог броја, ријешено је 39 дјела или 70,9%, док је од 29 кривичних дјела по непознатом извршиоцу, расвијетљено 19 дјела или 54,3%.Укупан број пријављених лица је 50, од чега је 13 повратника а малољетника није било. Надлежним тужилаштвима поднијета су 53 извјештаја против 50 лица. У извјештајном периоду евидентирано је 27 кривичних дјела против имовине, што је за 34,1% мање у односу на упоредни период. Број кривичних дјела крађе и тешке крађе је мањи у односу на упоредни период за 54,5% односно 34,8%, а расвјетљеност ових кривичних дјела је висока и она износи за кривична дјела крађе 83,3% а за тешке крађе 42,1%. Број кривичних дјела против живота и тијела је пет и он је мањи за 50% у односу на упоредни период када је евидентирано 10 оваквих дјела.
Начелник Сектора полиције Владан Василић истакао је да је стање у области јавног реда и мира задовољавајуће, имајући у видуда је у токумјесеца априла евидентирано37нарушавања јавног реда и мира, што је за око 10% мање у односу на упоредни период. У тим нарушавањима учествовало је 47 лица, од којих је билошест повратника. У априлу мјесецу, није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму ( пет и више лица).    
Начелник Василић је додао да је у априлу мјесецу 2018. године евидентирана51 саобраћајнанезгода. У тим незгодама није било смртно страдалих лица, док је седам лица теже повријеђено и 12 лица је задобило лакше тјелесне повреде.
Из саобраћаја је искључено 27 возила, док је број возача који су искључени 135, од чега је 117 возача искључено због вожње под утицајем алкохола.
На крају, начелник Василић је истакао да је неприлагођена брзина један од главних узрока саобраћајних незгода као и вожња под дејством алкохола, због чега ће ПУ Зворник у наредном периоду наставити са спровођењем одређених акција у циљу побољшања стања у области саобраћаја.
Начелник  ПУ је изнио детаљне податке о броју евидентираних миграната на овом подручју за прва четири мјесеца текуће године, гдје указао на могућност већег прилива миграната у наредном периоду. ПУ Зворник ће предузети све законом прописане мјере и радње, те појачати присуство полицијских службеника на терену, као адекватан одговор на повећан број илегалних прелазака државне границе од стране миграната, у сарадњи са припадницима Граничне полиције БиХ и Службе за послове са страницма, са циљем наставка повољног безбједносног амбијента у наредном периоду и том приликом је позвао грађане на узајамну сарадњу и пружање безбједносно интересантних и корисних информација, по којима полиција у оквиру својих надлежности и поступа, како би унаприједили постојеће повјерење између грађана и полиције.
Такође, начелник Абазовић је додао да
имајући у виду да се ближи завршетак наставне године за матуранте средњих школа као и организовање матурских прослава у угоститељским објектима, полицијски службеници Полицијске управе Зворник предузимају одређене превентивие мјере и радње, прије свега кроз појачано присуство полиције на терену, како би предстојећи догађаји протекли без инцидената.