Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

ДЕМАНТИ

| Бања Лука | Четвртак, 31. мај 2018.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске демантује јучерашњу изјаву министра безбједностиБиХ Драгана Мектића која је емитована у дневнику „РТВ БН“, а која се односи на расписивање потјернице за лице Ненад Радинковић.

Наиме, у евиденцији потрага МУП-а Републике Српске активне су двије потјернице за лицем Ненадом Радинковићем, и то: централна потјерница расписана 27.11.2013. године и међународна потјерница расписана 10.11.2014. године.

Увид у наведене потјернице полицијским агенцијама у БиХ је доступан посредством система за размјену података, односноапликације путем које је могуће остварити увид у податке о расписаим потрагама МУП-а Републике Српске, МУП-а Федерације БиХ и Полиције Брчко дистрикта БиХ. Овај систем је успостављен на основу Споразума о успостављању система електронске размјене података из евиденција полицијских тијела и тужилаштава на нивоу БиХ.

Стога МУП у потпуности одбацује наводе министра безбједности.

Такође, у циљу објективног информисања јавности, напомињемо да је МУП Републике Српске доставио Сектору за међународну оперативну полицијску сарадњу, Одсјек „ИНТЕРПОЛ“ Сарајево информацију да је тражено лице осуђено у Републици Француској због илегалне трговине оружјем, те је МУП Републике Српске, од истих тражио да преко надлежних органа Француске изврше провјере да ли се тражено лице, Ненад Радинковић налази у некој од њихових казнено-поправних установа, као и када се може очекивати изручење истог у БиХ. 

            Сектор за међународну оперативну полицијску сарадњу, Одсјек „ИНТЕРПОЛ“ Сарајево је договорио депортацију именованог лица из Француске у БиХ за дан 16.10.2017. године, међутим до депортације није дошло. ИП Париз је према информацији коју смо заприли од стране ИП Беч отказао депортацију из нама непознатих разлога, али ту информацију нису благовремено доставили другим надлежним органима.

С обзиром да од стране ИП Париз нисмо добили појашњење о разлозима због којих је отказана депортација, МУП Републике Српске се обратио Сектору за међународну оперативну полицијску сарадњу, Одсјек „ИНТЕРПОЛ“ Сарајево, са захтјевом за доставу информације о статусу потраживаног лица, као и да преко надлежних органа Републике Француске изврше провјере да ли ће и када лице Ненад Радинковић бити екстрадирано или депортовано у БиХ, на овај упит одговор до данас није стигао.