Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Реакција на извјештавање појединих медија

| Зворник | Сриједа, 05. септембар 2018.

 

Поводом извјештавања појединих медија да је Полицијска управа Зворник у августу 2018.  године, супротно свим законским прописима издала путну исправу лицу Ellvis Kelmendi, за којим је расписана међународна потјерница и коме је забрањен улазак у БиХ, Полицијска управа Зворник истиче да је наведено лице, приликом подношења захтјева надлежном органу,испуњавало законом прописане услове за издавање личних докумената.

Наиме, приликом обраћања надлежном органу, лице је уз захтјев приложило доказе о постојању држављанства БиХ и друге ваљане доказе прописане важећим законима, који су потребни у поступку издавања личних докумената. Дакле, службеници ПУ Зворник су у складу са позитивним прописима, поступили по наведеном захтјеву и лицу издали путну исправу. Поред наведеног, полицијски службеници ће предузети додатне мјере и радње у циљу провјере свих законитости у поступку који је вођен код надлежног органа.

Извршеним провјерама утврђено је да за наведеним лицем тренутно нема активних потјерница, односно није их било у вријеме подношења захтјева за издавање личних докумената.

 Полицијска управа Зворник подсјећа да је законско право сваког држављанина БиХ да може слободно пријавити своје пребивалиште на подручју БиХ и поднијети захтјев за издавање личних докумената по мјесту пребивалишта, уз испуњавање услова прописаних законом.

Изношење оваквих информација које нису провјерене код надлежног органа, никако не доприноси објективноми истинитом информисању јавности о безбједносним догађајима и  активностима полиције.