Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Смањен број кривичних дјела у мјесецу августу на подручју ПУ Источно Сарајево

| Источно Сарајево | Петак, 21. септембар 2018.

 

 У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна прес конференцијао резултатима рада за мјесец август текуће године. Новинарима се обратио замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Игор Кушић.

Замјеник Кушић стање безбједности на подручју ПУ Источно Сарајево оцијенио је као задовољавајуће, како у области криминалитета, јавног реда и мира, тако и у области стања безбједности саобраћаја.

На подручју које покрива ПУ Источно Сарајево, у мјесецу августу регистровано је 39 кривичних дјела, за 17% мање у однос на исти период претходне године, поднесено 33 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 32 лица.

 Од укупног броја кривичних дјела, највећи број, чак 33, је области општег криминалтета, два кривична дјела из области привредног криминалитета, три кривична дјела из области безбједности јавног саобраћаја, док је регистровано и једно кривично дјело „Кријумчарење људи“ из КЗ БиХ.

У протеклом мјесецу евидентирано је 35 нарушавања јавног реда, док нарушавања у већем обиму није било. Прекршаји су санкционисани подношењем три захтјева за покретање прекршајног поступка и уручивањем 53 прекршајнa налога.

Регистрована су два прекршаја из области Закона о оружју и муницији РС и шест случајева насиља у породици, од којих су четири са обиљежјима кривичног дјела и два са обиљежјима прекршаја.

            Догодило се 88 саобраћајних незгода, од којих ниједна за посљедицу није имала смртно страдало  лице,  док је регистровано девет саобраћајних незгода са тешким тјелесним повредама лица, 17 са лакшим и 62 незгоде са мањом материјалном штетом.

Регистровано 1.493 прекршаја, док је из саобраћаја искључено 68 возача и 42 возила. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 39 случајева, док су возила искључивана из саобраћаја због истека регистрације и техничке неисправности.

У оквиру превентивних активности полицијски службеници су спроводили низ мјера и радњи путем заведених акција. Једна од тих је и акција „Заштитимо дјецу у саобраћају“ у оквиру које су полицијски службеници вршили едукативна предавања за најмлађе ученике у основним школама, којима је присуствовало око 600 ученика.

На подручју ПУ Источно Сарајево, до сада је евидентирано 237 илегалних миграната, од чега је у мјесецу августу евидентиран 81 илегалан мигрант, наводи Кушић.

Замјеник Кушић  посебно истиче да су досадашњи предизборни скупови политичких странака, одржани на територији коју покрива ПУ Источно Сарајево, протекли без инцидента, те апелује на све грађане и учеснике изборног процеса да се понашају у складу са законским прописима, а све у циљу очувања повољног безбједносног амбијента.