Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У мјесецу августу повољно и добро стање безбједности на подручју ПУ Фоча

| Фоча | Понедељак, 24. септембар 2018.

 

У Полицијкој управи Фоча, данас 24.09.2018.године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец август  2018.године. Конференцији су  присуствовали  начелник Полицијске управе Костовић Велимир, начелник одјељења полиције Крунић Воислав и  начелник криминалистичке полиције Томовић Душко.

Присутнима се прво  обратио начелник Костовић који је истакао да  у мјесецу августу  2018. Године, сагледавајући све параметре, тј да није било тежих кривичних дјела која би својим посљедицама изазвала веће узнемирење јавности, стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча може оцијенити као стабилно и добро.

Начелник Костовић истакао је да је у посматраном периоду у односу на упоредни период евидентирано повећање броја кривичних дјела  за 10 %. Укупно је евидентирано 22  кривичних дјела, док је у 2017. години у истом временском периоду евидентирано 20 кривичних дјела. Поднесено је 17 Извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 15 лица. Највише кривичних дјела је из области општег криминалитета 17 кривичних дјела, а коефицијент расветљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу је 72%, док је коефицијент укупне расветљености 90.9%. Од укупног броја кривичних дјела 5 је из области привредног криминалитета.

 

 Начелник Костовић је истакао да је повећање броја нарушавања јавног реда и мира на подручју ПУ Фоча за 8,3 %. Приликом нарушавања јавног реда и мира  евидентирано је 29 прекршаја и они су у смањењу  за 6,45 %, док је   број извршилаца прекршаја остао исти.  Нема евидентираних прекршаја са пет и више лица.

 

Начелник Крунић  је предочио да је у августу стање безбједности стабилно на основу планског приступања и предузимања одговарајућих полицијксих мјера и радњи, које су резултирале смањен број прекршаја за око 6,45 %, док у посматраном периоду није било саобраћјних незгода са смртном последицом.Од укупог броја саобраћајних незгода 34, 3 су са тешко поврећеним лицима, 3 сн са лакше повреженим, а 28 саобраћајних незгвода је са материјалном штетом. Анализирајући узроке саобраћајних незгода  констатовано је  да је узрок незгода неприлагођена брзина, док није евидентирана ниједна са последицама по лице  гдје је код возача утврђено присуство алкохола у крви.

 

Захваљујући константним активностима полицијских службеника из саобраћаја су  искључена 49 возача, од тога 42 возача су  искључена због вожње под утицајем алкохола, 3  возача су искључена  због управљања моторним возилом прије стицања права, 1 због управљања под дејством дрога  и из осталих разлога искључено је 3 возача. Такође је нагласио да су у  мјесецу септембру  полицијски службеници на подручју ПУ Фоча активно спроводили активности  у оквиру акције „Заштитимо дјецу у саобраћају“.

 

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Душко Томовић је истакао да је у  августу мјесецу 2018. године наподручју Полицијске управе Фоча полицијски службеници предузимали мјере и радње на расветљавању кривичних дјела из посматраног периода, али и на расветљавању кривичних дјела из претходног периода.  Од укупног броја  кривичних дјела већина је из области  општег криминалитета  и то су претежно кривична дјела против имовине, док није било кривичних дјела из области  безбједности јавног саобраћаја. Од укупног броја кривичних дјела из области привреде највише пажње завређује КД Кривотворење новца које је проистекло из КД Прања новца.

На крају је начелник Костовић  истакао да је на подручју наше Управе формиран Штаб Избори 2018  који има за циљ праћење свих предизборних  активности. Такође је до сада извршено више обезбјеђење предизборних трибина, на којима су присуствовале  и штићене личности те да су све до сада протекле без инцидената и без нарушавања јавног реда и мира и  кривичних дјела.