Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Задовољавајуће стање безбједности на подручју Полицијске управе Бања Лука

| Бања Лука | Сриједа, 26. септембар 2018.

У Полицијској управи Бања Лука, 26.09.2018. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец август 2018. године. На конференцији су присуствовали начелник ПУ Бања Лука Жељко Спасојевић, начелник Сектора криминалистичке полиције ПУ Бања Лука Дарко Новковић и начелник Сектора полиције ПУ Бања Лука Раденко Стакић.

Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бања Лука Жељко Спасојевић, који је укратко изложио најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја закључивши да је стање на подручју Полицијске управе Бања Лука задовољавајуће.

Начелник Спасојевић је навео да су на подручју Полицијске управе Бања Лука у августу 2018. године евидентирана 153 кривична дјела што је мање за 14% у односу на упоредни период 2017. године кадa је било евидентирано 178 кривичних дјела и укупно је ријешено 78,6% кривичних дјела.

Из области општег криминалитета евидентирана су 144 кривична дјела, што је мање за 7,1% у односу на упоредни период 2017. године када је било евидентирано 155 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 77,2%, истакао је начелник Спасојевић.

Начелник Спасојевић је навео да је евидентирано 77 кривичних дјела против имовине, што је мање за 26% у односу на упоредни период 2017. године када су била евидентирана 104 кривична дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 61,5%, те саопштио да је пријављено 18 кривичних дјела против живота и тијела од којих су најбројније „тјелесне повреде“, а расвјетљеност ових кривичних дјела је 88,9%.

У области злоупотребе опојних дрога откривено је 5 кривичних дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено 5 извјештаја којима је обухваћено 5 осумњичених лица, поднесено је 14 захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузета је и одређена количина опојне дроге, док су у области привредног криминалитета поднесена три извјештаја надлежном тужилаштву против седам лица, саопштио је начелник Спасојевић.

Начелник Спасојевић је навео да су евидентирана 73 случаја нарушавања јавног реда и мира, што је за 36,5 % мање у односу на упоредни период када је било евидентирано 115 случајева, док је укупан број прекршаја мањи за 43,7%, у односу на упоредни период 2017. године.

Евидентирано је 367 саобраћајних незгоде што је више за 11,2% у односу на упоредни период када је било евидентирано 330 саобраћајних незгода. У овим саобраћајним незгодама седам лице је смртно страдало, док је у упоредном периоду смртно страдало пет лица, 10 лица је тешко повријеђено, а лакше су повријеђена 83 лицa. Успјешно су обезбјеђена 63 јавна окупљања и 59 спортских приредби, закључио је начелник Спасојевић.  

Начелник Стакић је навео да су у досадашњем периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука евидентирана 182 мигранта у транзиту према другим локацијама и нису евидентирана кривична дјела ни прекршаји извршена од стране миграната.