Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Четврта сједница Координационог тјела за праћење кретања илегалних миграната Републике Српске

| Бања Лука | Петак, 07. децембар 2018.

Координационо тјело за праћење кретања илегалних миграната Републике Српске одржало је данас четврту сједницу на којој је анализирана тренутна ситуација и донијело сљедеће закључке:

1. Министарство унутрашњих послова Републике наставиће да пружа максималну помоћ Граничној полицији БиХ у заштити границе од илегалног преласка  и спречавању уласка илегалних миграната.

2.Министарство унутрашњих послова Републике Српске и у наредном периоду неће дозволити кретање миграната без надзора и у том циљу је интензивирала рад на подручју свих полицијских управа. У  сарадњи са локалним заједницама и грађанима ради се на проналаску и откривању илегалних миграната.

3. Министарство унутрашњих послова Републике Српске наставиће рад на откривању организованих криминалних група и појединаца који врше кривична дјела „Кријумчарење људи“.

4. Министарство унутрашњих послова Републике Српске иницираће састанак са представницима тужилаштава ради ефикаснијег процесуирања миграната у случајевима када су исти извршиоци кривичних дјела.

У току 2018. године полицијски службеници Министарства унутрашњих послова пронашли су 4.426 миграната, који су илегално ушли у БиХ. Највише илегалних миграната је пронађено на подручју Полицијске управе Бијељина.

У више од 90% случајева пронађени мигранти нису имали лична идентификациона документа, а око 95% њих су мушкарци.

У периоду 01.01.-31.10.2018. године, МУП Републике Српске је Тужилаштву БиХ поднијело 35 извјештаја, против 45 лица, због основа сумње да су починили  37 кривичних дјела „Кријумчарење људи“(чл. 189. КЗ БиХ). Од наведеног броја кривичних дјела, једно је „Организовани криминал“ у вези са кријумчарењем људима.

Истовремено, у Републици Српској евидентирана су два кривична дјела извршена од стране миграната и то:

 - 21.11.2018. године у мјесту Чатрња, Градишка, мигрант из Ирака (33) извршио је изнуду над два мигранта из Ирана. Извршилац je лишен слободе и предат Oкружном јавном тужилаштву Бања Лука. Против њега је поднесен извјештај тужилаштву о почињеном кривичном дјелу „Изнуда“.

- 02.12.2018. године у мјесту Пољавнице, општина Нови Град, држављанин Египта и држављанин Алжира извршили су КД „Тешка крађа“, на начин да су разбили стакло на прозору приватне куће и провалили у кућу. Полицијски службеници су их затекли на лицу мјеста извршења кривичног дјела и лишили слободе. Против извршилаца ће тужилаштву бити поднесен извјештај о почињеном кривичном дјелу.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске евидентирало је ове године и једно кривично дјела на штету миграната - 05.11.2018. године у Фочи два непозната лица извршила су разбојништво над два држављанина Сирије и том приликом су отуђили 2.000 евра и три мобилна телефона. Тужилаштву је поднесен је извјештај о почињеном кривичном дјелу.