Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Фоча задовољавајуће стање безбједности

| Фоча | Четвртак, 27. децембар 2018.

     У Полицијској управи Фочаданас 27.12.2018. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец новембар текуће године. Новинарима се обратио замјеник начелника Полицијске управе Васиљевић Раденко,  начелник Oдјељења полиције Крунић Воислав и начелник Одјељења криминалистичке полиције Томовић Душко.
      Замјеник Васиљевић  стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча оцијенио је као задоваљавајуће како у области криминалитета, јавног реда и мира, тако и у области стања безбједности саобраћаја. Васиљевић је изјавио да ће се у наредном периоду на подручју које покрива Полицијска управа Фоча од стране полицијских службеника  реализовати  појачане мјере и активности, а све са циљем да предстојећи Новогодишњи и Божићни празници протекну на миран и достојанствен начин.
        Начелник Одјељења полиције Крунић је истакао да је у посматраном периоду евидентирано 8 прекршаја јавног реда и мира те да је у односу на упоредни период 2017. године смањење за око 42,9 %. Прекршаје је починило девет лица, није било евидентираних малољетника као починиоцапрекршаја.Није било евидентираних прекршаја са пет и више лица.
        Начелник Крунић је изјaвио да је  у мјесецу новембру евидентирано 13 саобраћајних незгода из области безбједности саобраћаја, што је  мање за 18,7% у односу на исти период претходне године.Евидентиране су три саобраћајних незгода са настрадалим лицима и 10 са материјалном штетом. Није  било  саобраћајних незгода са погинулим лицем, док су евидентиране три саобраћајне незгоде са  лакше повређеним лицима.Захваљујући константним активностима полицијских службеника у посматраном периоду 2018. године из саобраћаја је искључено 72 возача од чега 62 због вожње под утицајем алкохола, седам због вожње прије стицања права на управљање моторним возилом и 3 остало. Такође, из саобраћаја је искључено 30 возила од чега 11  због истека регистрације преко 30 дана а 19 због техничке неисправности, закључио је начелник Крунић. У новембру мјесецу је пораст свих параметара у погледу прекршајних налога и захтјева за покретање прекршајног поступка из области безбједности саобраћаја што се доводи у везу са акцијама које су у посматраном периоду спроведене на подручју наше Управе. Начелник Крунић је апеловао да грађани који посједују оружје за личну безбједност (пиштоље и револвере)изврше замјену истеклих оружаних листова  до 31.12.2018.године, јер уколико не изврше  своју законску обавезу према њима ће се примјенити  законска  санкцију, а то је је новчана казна у износу од 300,00 КМ до 500,00 КМ за посједовање оружја, као и одузимање оружја.
         Начелник Томовић је изјавио да је у новембру мјесецу евидентирано 28 кривичних дјела, мање за 84,7 % у односу на исти период претходне године. Од укупног броја  евидентирано је једно кривично дјело из области привредног криминалитета и једно кривично дјела из КЗ БиХ и то Кријумчарење лица, два кривична дјела из области злоупотребе опојних дрога, три кривична дјела из области безбједности саобраћаја, док је 21 кривично дјело евидентирано из области општег криминалитета. Надлежним тужилаштвима поднесено је 27 извјештаја против 30 лица. Такође је истакао да су полицијски службеници ПУ Фоча наставили са степеном  расветљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу који за мјесец новембар износи око 54,5 %.
       Руководство Полицијске управе Фоча позива грађане да Новогодишње и Божићне празнике прославе на миран и достојанствен начин и апелују да се пиротехничка средства не употребљавају на мјестима гдје се окупља већи број грађана, као ни у затвореним просторијама. Посебну пажњу скрећемо родитељима да дјецу упознају са могућим последицама нестручне употребе пиротехнике односно да „Петарде нису играчке и само секунд непажње довољан је да заувјек поквари ваше дјетињство“.