Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Осумњичена лица кривичним дјелима остварила противправну имовинску корист преко 92.000,00 КМ

| Приједор | Петак, 04. јануар 2019.

      Полицијски службеници Сектора криминалистичке полиције, 04.01.2019. године, Окружном јавном тужилаштву Приједор, поднијели су извјештај против лица иницијала Д.Ћ. (1986) из Бијељине, због постојања основа сумње да је починило кривична дјела „Незаконито поступање у привредном пословању“, „Повреда обавезе вођења трговачких и пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање“, „Утаја пореза и доприноса“, „Злоупотреба положаја одговорног лица“, “Повреда основних права радника“ и „Превара“ и лица иницијала Д.И. (1991) из Пелагићева, због основа сумње да је починило кривична дјела „Проневјера“ и „Превара“.
      Осумњичено лице Д.Ћ. се терети да је у периоду од 2016. до 2018. године, као сувласник и одговорно лице приватног предузећа за производњу и уградњу ПВЦ и алуминијумске столарије из Приједора, у циљу остваривања противправне имовинске користи, пословао тако да резултате пословања није приказивао књижењем нити је обезбједио вођење књиговодства за предузеће те тако прикрио кретање средстава и резултата пословања те противправно присвајао новац зарађен пословањем предузећа.
       Исти је такође довео у заблуду више физичких лица са којима је уговарао послове производње и монтаже столарије а да посао није у потпуности завршио или да исти уопште није извршио, да није обрачунао нити уплатио порез на добит предузећа као ни припадајуће обавезе по радним односима из домена осигурања.
       Осумњичени Д.И. се терети да је у периоду од новембра 2016. године до септембра 2017. године злоупотребљавао своју позицију сувласника горе наведеног предузећа те противправно присвајао новчана средства са рачуна предузећа и новчана средства физичких лица која су била купци односно наручиоци посла производње и монтаже столарије. Осумњичени је такође заједно са лицем Д.Ћ. довео у заблуду више физичких лица у погледу реализације уговорених послова.
       На овај начин осумњичена лица су наведеним кривичним дјелима остварила противправну имовинску корист у износу од око 92.900,00 КМ те причинила материјалну штету на рачун Буџета Републике Српске, предузећа као и више физичких лица.