Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка против организатора јавног скупа „Подршка Правди за Давида“

| Бања Лука | Петак, 04. јануар 2019.

       Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука 04.01.2019. године поднијели су Основном суду у Бањој Луци захтјев за покретање прекршајног поступка против лица П.К, Б.Г. И А.Г.,  организатора јавног скупа „ Подршка Правди за Давида.“
      Организатори јавног скупа се нису придржавали обавеза прописаних Законом о јавном окупљању Републике Српске, те су након одржавања пријављеног јавног скупа на Тргу Крајине, организовали и водили непријављен јавни скуп у  покрету.
       Организатори јавног скупа су заједно са окупљеним грађанима, заустављали и одржали јавни скуп у близини објеката који се посебно обезбјеђују, испред објекта РТРС-а и стамбене зграде у којој живи Ж.К., на више локација извршили потпуну блокаду и обуставу саобраћаја, а затим  на паркинг простору у Видовданској улици онемогућили извођење предвиђеног културно-забавног програма.
       Такође, организатор јавног скупа није обезбједио ред и мир на јавном окупљању, што је за посљедицу имало чињење прекршаја по Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у Босни и Херцеговини, Закону о јавном реду и миру Републике Српске и кривичних дјела прописаних Кривичном Закоником Републике Српске од стране учесника јавног скупа. 
       Полицијски службеници настављају рад на утврђивању одговорности редарске службе због непоступања по Закону о јавном окупљању Републике Српске, као и на идентификовању и других лица која су учествовала у извршењу прекршаја и кривичних дјела.