Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У 2018. години одржано задовољавајуће стање безбједности

| Приједор | Сриједа, 23. јануар 2019.

      Руководство Полицијске управе Приједор, 23.01.2019. године, одржало је редовну конференција за новинаре, на којој су презентовани резултати рада за протеклу 2018. годину.
       У уводном излагању начелник ПУ Приједор Далибор Иванић, истакао је да је у протеклој 2018. години, одржано задовољавајућестање безбједности, те је навео да је у последњих неколико година остварен позитиван тренд у погледу смањења укупног броја евидентираних кривичних дјела те повећања процента расвијетљености. Од тежих кривичних дјела чије извршење је изазвало битније интересовање грађана евидентирано је КД „Убиство“ лица у Козарској Дубици и саобраћајна незгода по НН извршиоцу са смртно страдалим лицем, а која су расвијетљена. Број малољетних извршилаца кривичних дјела је у паду као и повратника/рецидивиста у извршењу кривичних дјела.     
        У погледу кривичних дјела која су извршили малољетници а која су због своје специфичности изазвала интересовање јавности, издвојио је већи број тешких крађа над приватним кућама и објектима у Козарцу, оштећења пнеуматика на 53 путничка аутомобила на подручју града Приједора као и оштећења католичког спомен обиљежја у Љубији и објекта цркве у Козарцу.
       Такође је навео да нема нерасвијетљених кривичних дјела против живота и тијела. Током протекле године за 12 лица одређена је мјера притвора, док је по расписима о трагању и потјерницама слободе лишено укупно 30 лица.
      Начелник Иванић је истакао да су у области привредног криминалитета реализоване континуиране активности на откривању кривичних дјела те да заступљеност коруптивних кривичних дјела износи 50%.
       На подручју ПУ Приједор идентификована су укупно 334 мигранта, те је навео да су у извјештајном периоду, евидентирана два кривична дјела извршена од стране ових лица, на подручју Новог Града.
        Начелник Иванић је стање јавног реда оцијенио као стабилно, док је у области безбједности саобраћаја евидентирано повећање броја саобраћајним незгодама са посљедицама по лица, гдје је том приликом смртно страдало 14 лица.
       У протеклој години приоритети у раду су били заштита и превенција од тероризма, расвјетљавање тежих кривичних дјела из претходног периода као и откривање кривичних дјела привредног криминалитета, а што ће бити настављено и у текућој години.

       Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић
je навео да је у области криминалитета у току 2018. године,евидентирано  укупно 985 КД.
      Коефицијент укупне расвјетљености кривичних дјела износи 86,9 % док је проценат расвјетљености по непознатом извршиоцу 69,2 %.У 2018. години пријављено је укупно 11 кривичних дјела која се односе на отуђење моторног возила. Укупно је пронађено и власницима враћено 10 возила од којих је 8 отуђено на подручју ПУ Приједор а 2 на подручју ПУ Бањалука.
        Када је у питању област откривања и сузбијања злоупотребе дрога у 2018. години је откривено 79 случајева злоупотребе опојних дрога што је за 23 % више у односу на 2017. годину а што је резултат појачаних активности полиције у овој области.
        У протеклој години откривена су 73 кривична дјела привредног криминалитета од којих сунајбројнија док укупна материјална штета настала извршењем ових КД износи 1.728.000 КМ а починиоци су остварили противправну имовинску корист у износу од 1.602.000 КМ.
       Начелник Сектора полиције Сретоја Вујановић је истакао да је из области јавног реда и мира укупно евидентирано 503 прекршаја, док нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било. Сви јавни скупови протекли су без инцидената.
       У саобраћајним незгодама смртно је страдало 14 лица од тога четири возача трактора, један мотоциклиста, два бициклиста, три сувозача, три пјешака и један возач.
       Из саобраћаја су искључена 2742 возача, од чега 2203 или 80 % због вожње под утицајем алкохола или дневно у просјеку шест возача.
        Овом приликом начелник Иванић је истакао да је ова Управа остварила веома добру сарадњу са локалном администрацијом, правосудним институцијама као и медијима, којима се захвалио на објективном информисању, након чега је уприличен традиционални пријем и дружење са новинарима.