Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Бијељина у 2018 години смањен број кривичних дјела и нарушавања јавног реда и мира

| Бијељина | Четвртак, 24. јануар 2019.

     У Полицијској управи Бијељина одржана је редовна конференција за новинаре, поводом презентовања резултата рада за 2018. годину.Конференцији је присуствовао начелник Полицијске управе Бијељина  Жарко Ћосић, начелник Сектора криминалистичке полиције Дарко Коврлија, начелник Сектора полиције Стјепан Терзић и инспектор Сектора полиције Раденко Кнежевић.
       
Уводним излагањем присутним се обратио начелник Полицијске управе Жарко Ћосић који је истакао да је стање безбједности које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина задовољавајућа, да су полицијски службеници ПУ Бијељина, током анализираног периода, предузели значајне активности у циљу успостављања ефикасног система у борби против свих видова криминала, а као резултат рада је евидентирано смањење броја кривичних дјела за око 6%. Извршавањем задатака из своје законске надлежности остварени су повољни услови ка повећању успјешности у откривању кривичних дјела на подручју управе и смањењу броја нарушавања јавног реда и мира.
      Дарко Коврлија начелник Сектора криминалистичке полиције је истакао да су полицијски службеници ПУ Бијељина у  прошлој години евидентирали 1.044 кривична дјела, надлежним тужилаштвима поднијели 915 извјештаја о почињеном кривичном дјелу, против 848 лица од чега је 165  повратника у извршењу кривичних дјела и 34 малољетника.

         
Када су у питању дјела из области општег криминалитета укупно је извршено 861 кривично дјело, а надлежним тужилаштвима су поднесена 769 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 667  лица. Коефицијент укупне расвијетљености ових кривичних дјела износи  око 70%.
       У области злоупотребе опојних дрога, у току 2018. године  откривен
а су 52 кривична   дјела, а поднесено  је 35  извјештаја против 44 лица. Евидентирана су 42 прекршаја из наведене области и у овом сегменту је дошло до апсолутног повећања броја евидентираних дјела
        
У  извјештајном периоду у области привредног криминалитета откривено је 79 кривичних дјела, а  за почињена кривична дјела привредног криминалитета поднесена су 56 извјештаја  против 81  лица. Укупна материјална штета настала у причињеним кривичним дјелима привредног криминалитета износи 3.812.000,00 КМ, а противправна имовинска корист износи 4.175.000,00 КМ.
        
Начелник Сектора полиције Стјепан Терзић,  истакао је да је у прошлој години , на подручју ПУ Бијељина, е
видентирано 530  нарушавања јавног реда и мира. У овој области евидентирано је 744 прекршаја  и 691 починиоца прекршаја.Од укупног броја евидентираних прекршаја, 167 су починили повратници у чињењу прекршаја, а евидентирано је и 28 малољетних починиоца прекршаја. За почињене прекршаје јавног реда и мира, полицијски службеници су издали 469 прекршајних налога и поднијели 126 захтјева за покретање прекршајног поступка.
        
Инспектор Кнежевић је истакао да је у 2018.години на подручју ПУ Бијељина укупно је евидентирано 1195 саобраћајних незгода, од чега 17 незгода са погинулим лицима. У наведеним саобраћајним незгодама, настрадало је 420 лица, од чега 18 смртно, 82 је тешко повријеђено, а 320 је лакше повријеђено.
         У циљу унапређења стања у саобраћају, а у оквиру своје законске надлежности, полицијски службеници ПУ Бијељина су из саобраћаја искључили 496 возила и 2658 возача, од чега 2024 је искључено из саобраћаја који су били под дејством алкохола, 44 возача под дејством дрога, 523 возача без положеног возачког испита и 67 осталих.  Поред наведеног, евидентирано је 32.944 прекршаја, од којих је за 32.200 издат прекршајни налог, а поднесен је и 491 захтјев за покретање прекршајног поступка.

       
На крају је начелник Ћосић истакао  да  су полицијски службеници ПУ Бијељина у 2018. години учествовали у већем броју међународних, републичких и регионалних акција које су реализоване с циљем спречавања вршења кривичних дјела као и расветљавању и проналаску починиоца.
Такође нагласио је да су припадници ове Управе  реализовали већи број едукативних предавања ученицима основних и средњих школа на тему злоупотребе опојних дрога као и злоупотребе интернета и друштвених мрежа,  пиротехника као и безбједност дјеце у саобраћају.
         
Начелник Ћосић  је истакао  да ће полицијски службеници у наредном периоду појачати своје присуство на терену као и сарадњу са локалном заједницом, а све са циљем одржавања повољне безбједносне ситуације и позвао је грађане на узајамну сарадњу и пружање безбједносно интересантних и корисних информација, по којима полиција у оквиру својих надлежности и поступа, како би унаприједили постојеће повјерење између грађана и полиције.
       
По завршетку прес конференције, начелник се захвалио  присутним новинарима уз констатацију да је досадашња сарадња полиције и медија била професионална уз очекивање да таква сарадња буде настављена.