Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка у претходној години задовољавајуће

| Градишка | Петак, 25. јануар 2019.

       У Полицијској управи Градишкаданас је одржана прес конференција за новинаре на којој су презентовани резултата рада за протеклу 2018. годину. Конференцији су  присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Милош Бркић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Жељко  Пузић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.
       Начелник Бркић истакао је да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишказа протеклу 2018. годину забиљежен пад евидентираних кривичних дјела за 5,5%, мањи је број нарушавања јавног реда и мира за 10,5% (није евидентиранo ниједно нарушавање ЈРМ  са 5 или више лица док  су у 2017. години евидентирана два нарушавања ЈРМ  са пет или више лица). Број евидентираних саобраћајних незгода је у благом порасту за 5,9% (евидентирано је шест саобраћајних незгода са смртно страдалим  лицима, док је у 2017. години евидентирано  осам  саобраћајних незгода у којима је осам лица смртно страдало).
       Сагледавајући статистичке показатеље по свим сегментима, стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће, а такође у посматраном периоду нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности (осим кривичног дјела ,,Тешко убиство“ у Лисковцу).
         Начелник је додао да су у току 2018. године, полицијски службеници успјешно  обезбиједили 205 јавних окупљања и 504 спортске приредбе, а обзиром  да су у 2018. години одржани општи избори, успјешно је извршено обезбјеђење свих штићених личности, свих предизборних скупова (укупно 88 предизборних скупова) као и обезбјеђење бирачких мјеста у току изборног дана. У посматраном периоду полицијски службеници су у 270 случајева употријебили силу и  забиљежена су три случаја напада на полицијског службеника. Лаке тјелесне повреда  задобила су четири полицијска службеника, а против осам лица поднесен је извејштај надлежном тужилаштву за почињено кривично дјело ,,Спречавање службеног лица у вршењу службене радње.
        Начелник Одјељења криминалистичке полиције Жељко Пузић истакао је да од укупно евидентирана 363 кривична дјела, 322 кривична дјела су из области општег криминалитета што је такође мање  за 5,3% у односу на упоредни период када je евидентирано 340 кривичних дјела. 13 кривичних дјела евидентирано је из области злоупотребе опојних дрога, 11 кривичних дјела евидентирано је из области привредног  криминалитета од којих су 2 кривична дјела по КЗ БиХ, и евидентирано је 17 кривичних дјела из обалсти безбједности саобраћаја.
       Из области општег криминалитета укупно је расвијетљено258 кривичних дјела. Проценат укупне расвјетљености кривичних дјела општег криминалитета је 79,6%, док је проценат расвијетљености кривичних дјела по НН 62,5%.  Надлежном тужилаштву поднесена су 284 извјештаја о почињеним кривичним дјелима против 276 лица.
      У посматраном периоду  пријављено је190 кривичних дјела против имовине. Мањи је број крађа за 30 кривичних дјела или 39%, као и тешких крађа за једно кривично дјело или 1,3%. У анализираном периоду евидентиран је мањи број имовинских кривичних дјела за 11 кривичних дјела или за  5,5% у односу на упоредни период 2017. године. Укупно је расвијетљено 133 или 68,9% имовинских кривичних дјела, а 95 кривичних дјела или 61,3 % је расвијетљено по непознатом извршиоцу.
      Запримљено је 20 пријава о почињеним кривичним дјелима против живота и тијела, и то 17 лаке тјелесне повреде, двије тешке тјелесне повреде и једно кривично дјело ,,Убиство“ у покушају. Равјетљеност кривичних дјела против живота и тијела износи 100%.
       Оперативним радом полицијских службеникаоткривено је 13 кривичних дјела и 13 прекршаја у вези злоупотребе опојних дрога којом приликом је пронађено и одузето 1053.22 грама марихуане; 54 комада стабљике канабиса; 16 комада сјеменки канабиса и 1 комад таблете екстази, а 13 лица је лишено слободе.
       Откривено је 11 кривичних дјела из области привредног криминалитета, а поднесено је осам извјештаја надлежном тужилаштву против 14 лица. Наведеним кривичним дјелима причињена је укупна материјална штета у узносу од око 202 000 КМ.
      У посматраном периоду спроведено је низ оперативних акција које су резултирале расвјетљавањем више имовинских кривичних дјела, којом приликом је надлежном тужилаштву поднесено 13 извјештаја против 23 лица.
      Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић  истакао је да је у извјештајном периоду евидентирано укупно229 нарушавања јавног реда и мира, што је мање за 10,5% у односу на упоредни период када је евидентирано 256 нарушавања. Такође, број почињених прекршаја је мањи за 14,3% или у односу 305:356, а који су санкционисани подношењем 111 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 158прекршајних налога. Прекршаје је починило 325 лица, међу којима је 35повратника и 13 малољетника.
      Евидентиране су 542 саобраћајне незгоде, што је више за 5,9% у односу на упоредни период када су евидентиране 512 незгоде. Од укупно евидентирано 542 незгоде, 161 незгода је са последицама по лица, а 381 незгода са материјалном штетом. 6 лица је смртно страдало (у 2017. години 8 лица), 38 лица је задобило тешке тјелесне повреде ( у 2017. години 56 лица), а 178 лица је задобило лаке тјелесне повреде ( у 2017. години 152 лица).
      Од укупно 542 саобраћајних незгоде неприлагођена брзина кретања возила била је узрок у 23,1 % или у 125 саобраћајне незгоде, теапелујемо на возаче моторних возила да приликом учествовања у саобраћају поштују саобраћајне прописе, нарочито оне која се односе на ограничења бризине кретања возила.
Укупно је евидентиранo11311 прекршаја из области безбједности саобраћаја, који су санкционисани са 241 захтјевом за покретање прекршајног поступка и издавањем 10105 прекршајних налога.
Из области безбједности саобраћаја Полицијска управа Градишка константно реализује акцију контроле учесника у саобраћају, којом приликом је из саобраћаја искључено 1030 возачa, од тога 684 возачаје искључено због вожње под утицајем алкохола, 298 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права, 1 возач је искључен због управљања под дејством дрога и из осталих разлога искључено  је 47 возача.
Такође, из саобраћаја je искљученo и 490 возила. На ванредни технички прегелед упућенa су 138 возила, од којих је 53 неисправно, 78 је одбило да се подвргне ванредном техничком прегледу, док је седам возила било технички исправно.
       Начелник Трифковић је додао да су новогодишњи и божићни празници протекли без инцидената и догађаја који би изазвали већу узнемиреност грађана.

       На подручју Полицијске управе Градишка у току 2018. године евидентирано је 299 миграната. Полицијски службеници предузимају низ превентивних и оперативних мјера и радњи како би се ова појава држала под контролом,  те овом приликом апелујемо грађанима да у случају запажања сумњивих лица која упућују на мигранте о томе одмах обавијесте ову Управу лично или бесплатним позивом на ,,122“.
      Начелник Бркић се захвалио свим новинарима на професионалној сарадњи, као и објективном и благовременом извјештавању о свим битним информацијана у претходном периоду, а са жељом да се таква сарадња настави и убудуће.