Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Оштетио буџет Републике Српске и ванбуџетске фондове Републике Српске за 3.574.617, 39 КМ

| Добој | Петак, 01. фебруар 2019.

       Полицијски службеници Полицијске управе Добој, 31.01.2019. године, Окружном јавном тужилаштву Добој поднијели су Извјештај о извршеном кривичном дјелу против лица иницијала М.Г. (1949) одговорног лица у правном лицу, због  сумње да је извршило кривично дјело „Злоупотреба овлашћења у привреди“ и кривично дјело „Неправилно издвајање средстава правних лица“.
       За пријављено лице М.Г. постоји сумња да је као одговорно лице у правном лицу из Дервенте, у намјери да том друштву прибави противправну имовинску корист, у периоду од почетка јануара 2014. до краја децембра 2015. године, прекршило закон и правила пословања у односу на располагање, коришћење и управљање имовином, избјегло пословање преко блокираних жиро-рачуна по рјешењима пореске управе о принудној наплати извршењем на новчана средства за пореске обавезе, усмјеравало уплате готовог новца на благајну, те од тих средстава одоборило коришћење истих у друге сврхе а не за плаћање приоритетних пореских обавеза. Такође, за исплаћене нето плате у току 2014. и 2015. године, избјегло је пријавити пореске обавезе и плаћање преко блокираних жиро-рачуна, те је  одређена плаћања вршило путем уговора о асигнацији са другим привредним друштвима. Наведеним радњама је  проузроковало неспособност правног лица да правовремено плаћа доспјеле пореске обавезе.

       На наведени начин је за буџет Републике Српске и ванбуџетске фондове Републике Српске наступила материјална штета у укупном износу од 3.574.617, 39 КМ, а за исти износ је привредно друштво из Дервенте остварило противправну имовинску корист.