Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Лица из Модриче осумњичена за компјутерску превару путем смс порука

| Бања Лука | Четвртак, 21. фебруар 2019.

       Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српскеу сарадњи са припадницима Полицијске управе Добој лишили су слободе лица С.П. и Б.Ш. на подручју Модриче због постојања основа сумње да су извршили кривично дјело ''Компјутерска превара'' из члана 410. Кривичног законика РС.
        По наредби Основног  суда у Модричи извршени су претреси локација које користе приведена лица и том приликом су пронађена и одузета средства извршења кривичног дјела и то: 12 мобилних телефона, већи број носача сим картица и сим картица оператера МТЕЛ, ХАЛО и МТС и други предмети који потичу од извршења кривичног дјела.
        Лица С.П. и Б.Ш. се сумњиче да су кривично дјело извршили на начин што су од марта мјесеца 2016. године до дана лишења слободе кориштењем око 300 телефонских бројева и више лажних профила креираних на друштвеној мрежи Фејсбук (Facebook) слањем СМС порука и порука путем месинџера (Messanger-a),лажно се представљајући као лица позната оштећеним од истих тражили уплату допуна на СИМ картице у износима од 2 до 50 КМ. Осумњичени су уплаћене износе користили како би извршили уплате за online клађење на спортској кладионици.
        Овим кривичним дјелом причињена је материјална штета у до сада утврђеном износу од око 83.000.00 КМ.
        Министарство унутрашњих послова Републике Српске позива грађане који су имали сличне ситуације, односно који су посредством мобилних телефона добијали сличне смс поруке, да та дјела пријаве у најближу полицијску станицу.
         Узимајући у обзир да се претпоставља да овој истрази постоји још већи број оштећених лица, јако је значајно да се и други грађани, који су имали ово искуство, обрате полицији.