Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У протеклих пет дана евидентирано 16 пожара на отвореном, док су смртно страдала два лица

| Бања Лука | Уторак, 26. фебруар 2019.

      Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала приликом уређења својих имања, чине на одговоран начин и на површинама које могу контролисати, a када временски услови то дозвољавају, те да након спаљивања угасе остатке несагорене материје, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара.
      Само у протеклих пет дана евидентирано је 16 пожара на отвореном простору у којима је наступила већа материјална штета, док су два лица изгубила живот.
      У случају неконтролираног ширења ватре потребно је одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123 или полицију на број 122, а савјет грађанима је да никако сами не покушавају да угасе пожар, већ да позову помоћ.
      Такође, подсјећамо грађане да паљење ватре на отвореном простору без предузимања адекватних мјера заштите прекршајно је санкционисано, док је несавјесно поступање приликом паљења ватре на отвореном, односно, изазивање пожара обиљежје више кривичних дјела (паљевина, изазивање пожара, изазивање опште опасности) која су по Кривичном законику Републике Српске кажњива казнама затвора до осам година, а уколико су наступиле теже посљедице по лица и имовину, и до 12 година затвора.
      Министарство унутрашњих послова Републике Српске ће у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазавала пожарe и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.