Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одржана сједница Координационог тијела за праћење илегалних миграната

| Бања Лука | Сриједа, 27. фебруар 2019.

       Координацино тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске одржало је данас, 27.02.2019. године, пету сједницу. Координационо тијело реализује све закључке Владе Републике Српске који се односе на мигрантску кризу.
      Од почетка године до 27.02.2019. године, Полиција Републике Српске је открила, односно контролисала 946 миграната, који су илегално ушли у БиХ, што је више за 81 % у односу на исти период прошле године када је откривен 171 мигрант. Највише миграната је контролисано на подручју ПУ Бања Лука (227) и ПУ Градишка (220), док их је највише из из Пакистана (266 или 28,3394%), Ирака (153 или 16,2994%) и Сирије (142 или 15,1294%)
      У овом периоду, мигранти су починили три кривична дјела и то једно разбојништво на подручју ПУ Градишка, једну крађу на подручју ПУ Бања Лука иједну тешку крађу на подручју ПУ Требиње.
      Такође, откривена су три кривична дјелаКријумчарење људи, два на подручју ПУ Градишка иједно на подручју ПУ Приједор.
    
На данашњој сједници Координационог тијела донесени су сљедећи закључци:

    1.  Полиција ће и да.ље интензивно пратити кретање миграната на подручју Републике Српске све у циљу заштите личне и имовинске безбједности грађана.
    2.  По свим информацијама очекује се ескалација мигрантске кризе у наредном периоду, а полиција Републике Српске је до сада открила 946 миграната.
    З.  Осим узнемиравања грађана за сада илегални мигранти на подручју Републике Српске нису значајније нарушили или угрозили безбједност. Мигранти су починили три кривична дјела. Евидентно је да су нервозног понашања приликом контроле, и то углавном они који су већ дуже вријеме у БиХ, односно прихватним центрима.
    4.  Полиција Републике Српске ће и даље пружати помоћ Граничној полицији у заштити границе БиХ, односно спречавати илегалан улазак миграната у БиХ.
    5. Проблем представља што мигранти несметано долазе до БиХ, јер их све земле пропуштају од Грчке, Македоније, Бугарске, Албаније, Црне Горе и Србије. На тој рути БиХје најзападнија земља и граничи са Европском унијом, односно Републиком Хрватском која све јаче контролише своју границу и не дозвољава пролазак у земле Европске уније.