Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

„Bingo“ – лажна наградна игра на друштвеној мрежи „Facebook“

| Бања Лука | Четвртак, 28. фебруар 2019.

Упозоравамо грађане да је, током 2018. и 2019. године, у Министарству унутрашњих послова Републике Српске евидентиран пораст превара у виду лажних наградних игара организованих на „Facebook „ станицама. Тренутно најмасовнија је лажна наградана игра у којој се користи трговачко име и лого фирме „Bingo“ (идентификоване УРЛ адресе:  https://www.facebook.com/Bingooo-2149837028625052 , https://www.facebook.com/Bingo-280617159438803 ).
Наградна игра састоји се у томе да се креира лажна „Facebook страница наведене фирме на којој се објави наградна играу којој је, за учествовање у истој, потребно лајковати страницу, подијелити објаву на властитом профилу и послати приватну поруку најчешће садржине „ја“. Учесници  лажне наградне игре након тога запримају поруку да су сретни добитници те да ради преузимања награде морају доставити фотографију свог лица и личног документа. Поред  ове  фотографије од  учесника се  тражи и достављање осталих  личних  података који нису наведени у личним документима (име родитеља, адреса, контакт телефон и др.).
Министарство унутрашњих послова Републике Српске упозорава грађане да је једини циљ извршилаца овог вида преваре, да на овај начин прибаве њихове личне податке у сврху злоупотребе због чега се упозоравају грађани да фотографије својих личних документата и своје личне податке не дијеле односно не шаљу путем друштвених мрежа или електронске поште те да наведено пријаве надлежној организационој јединици МУП-а Републике Српске.