Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Градишка реализоване акције појачане контроле учесника у саобраћају

| Градишка | Понедељак, 04. март 2019.

Полицијска управа Градишка, у времену од  28.02.2019. до 03.04.2019. године реализовала је акцију појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на однос возач-пјешак, брзину кретања возила и присуство алкохола у организму.

Током акције, однос возач-пјешак, полицијски службеници Полицијске управе Градишка, контролисали су 27 возача од којих је санкционисано 20 возача и то 7 возача због почињеног прекршаја непропуштање пјешака приликом преласка коловоза, 9 возача због непрописног паркирања на површинама намијењеним за кретање пјешака и 4 возача због непоштовања сабраћајних знакова. Укупно је контролисано и санкционисано 20 пјешака, због преласка коловоза мимо пјешачког прелаза.

Током акције, појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу брзине кретања возила, укупно су контролисана 32 учесника у саобраћају, којом приликом је 26 учесника санкционисано због прекорачења дозвољене брзине кретања. Од тога, код 20 возача евидентирано је прекорачење брзине у распону од 10 до 20 км/х, код 4 возача прекорачење брзине у распону од 20 до 30 км/х и код 1 возача евидентирано је прекорачење брзине у распону од 30 до 50 км/х, док је 1 возач санкционисан и по другим основама.

Током акције, појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу присуства алкохола у организму, контролисано је 70 учесника у саобраћају, односно возача, од којих је 66 учесника у саобраћају подвргнуто контроли присуства алкохола у организму, од чега је код 7 возача утврђено присуство алкохола у организму. Код 3 возача је утврђена концентрација алкохола у организму од 0,3 до 0,8 гр/кг, код 2 возача је утврђена концентрација алкохола у организму од 0,8 до 1,5 гр/кг, а код 2 возача је утврђена концентрација алкохола у организму преко 1,5 гр/кг. Седам возача санкционисано је и по другим основама.

Полицијска управа Градишка, наставиће са сличним активностима и у наредном периоду, а све са циљем подизања свијести о безбједности свих учесника у саобраћају. Апелујемо на све грађане да се придржавају одредби Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ како би властиту сигурност и сигурност других грађана подигли на што већи ниво.