Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

На подручју Полицијске управе Градишка стање безбједности на задовољавајућем нивоу

| Градишка | Сриједа, 20. март 2019.

     У Полицијској управи Градишка, данас је одржанапрес конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец фебруар 2019. године. Конференцији су  присуствовали  начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.
     Начелник Шкорић је истакао да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка за протекли мјесец, односно мјесец фебруар 2019. године, евидентирано 49 кривичних дјела, од којих су расвијетљена 34 кривична дјела или  68%, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 18 кривичних дјела или 52,9%.
     Начелник је додао да анализирајући стање из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, можемо истаћи да нису евидентирана нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, као ни саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима. Евидентирано је 12 нарушавања јавног реда и мира и 32 саобраћајне незгоде.
     Обзиром да нису евидентирана нарушавања јавног реда и мира у већем обиму и  саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима, као ни кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности(убиства, тешка убиства, силовања, а евидентирано је 1 кривично дјело разбојништво које је расвијетљено),може се истаћи да је стање безбједности за протекли мјесец на задовољавајућем нивоу.
    Начелник је додао да је у току мјесеца фебруара на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентиран 151 мигрант, те даполицијски службеници предузимају низ превентивних и оперативних мјера и радњи како би се ова појава држала под контролом,  те овом приликом апелујемо грађанима да у случају запажања сумњивих лица која упућују на на мигранте о томе одмах обавијесте ову Управу лично или бесплатним позивом на ,,122“.
     Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић истакао је да је у мјесецу фебруару 2019. године наподручју Полицијске управе Градишка евидентирано 49 кривичних дјела, од којих су 44 кривична дјела из области општег криминалитета, 1 кривично дјело из области привредног криминалитета и 4 кривична дјела из области безбједности саобраћаја. Од укупно евидентирана 44 кривична дјела из области општег криминалитета, расвијетљено је 29 кривичних дјела или 63,6%, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 17 кривичних дјела или 51,5%.     Надлежном тужилаштву поднесено је 40 извјештаја против 32 лица.Евидентрирано је 30 кривичних дјела против имовине од којих је расвијетљено 18 кривичних дјела или 58,1%, док је по непознатом извршиоцу расвијетљено 16 кривичних дјела или 55.2%
     Из области кривичних дјела против живота и тијела евидентирана су 2 кривична дјела, чија расвијетљеност износи 100%.
     Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић истакао је да је у извјештајном периоду евидентирано 12 нарушавања јавног реда и мира, којом приликом је почињено 12 прекршаја. Против 11 лица, међу којима су 3 повратника,подносен је 1 захтјев за покретање прекршајног поступка и издато је 9 прекршајних налога.
     У посматраном периоду евидентиране су 32 саобраћајне незгода, од којих је 11 саобраћајних незгода са настрадалим лицима и 21 саобраћајна незгода са материјалном штетом. 1 лице  задобило је тешке тјелесне повреде, а 10 лица лаке тјелесне повреде.
     У току мјесеца фебруара из области безбједности саобраћаја спроведено је низ акција што је резултирало евидентирањем 1038прекршаја, а такође из саобраћаја  су искључена 142 возача, од тога 100 возачаје искључено због вожње под утицајем алкохола, 40 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права и 2 возача су искључена због осталих разлога.     Из саобраћаја су искључена и 42 возила.
     Поднесено је 15 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато 919прекршајних налога, а пријављено је 937 лица.
      Начелник Шкорић апеловао је на грађане, пољопривреднике и шумске раднике да не пале ватру на недозвољеним мјестима и не врше спаљивање остатка житарица и спаљивање дрвеног отпада унутар или у близини шумских комплекса и засада гдје усљед неконтролисане ватре може доћи до шумског пожара и пожара на отвореном простору, а који могу угрозити људске животеи имовину грађана, теда о свим запажањима или сазнањима у вези неконтролисаног ширења ватре одмах обавијесте надлежну Ватрогасну јединицу на дежурни број -123 или најближу Полицијску станицу на дежурни број - 122.
      Полицијска управа Градишка, у оквиру својих овлашћења, предузеће законом прописане мјере против свих лица која буду изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи или причинила материјалну штету.