Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Акција контроле брзине и утврђивања алкохолисаности у саобраћају

| Бања Лука | Четвртак, 23. јун 2016.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује од 23. до 26. јуна акцију „Појачане контроле учесника у саобраћају са акцентом на контролу брзине кретања возила и утврђивања алкохолисаности возача“.

Полицијски службеници МУП-а Републике Српске ће на путевима Републике Српске вршити контроле брзине кретања  возила у саобраћају, с обзиром да је неприлагођена брзина кретања  возила била у 899 случајева узрок настанка саобраћајних незгода у овој години.

Истовремено, полицисјки службеници ће организовати и контроле утврђивања алкохолисаности возача помоћу уређаја за утврђивање присуства алкохола у организуму.

У првих пет мјесеци ове године због вожње под утицајем алкохола припадници МУП-а РС су искључили 6.850 возача, а 106 лица је искључено због вожње под утицајем опојних средстава или лијекова на којима је означено да се не смију употребљавати прије или за вријеме вожње.

У првих пет мјесеци ове године у Републици Српској догодиле су сe 3.533 саобраћајне незгоде у којима је смртно страдало 55 лица, теже је повријеђено 211, док је лакше повријеђено 987 лица. Број смртно страдалих лица је мањи за 11,3% (или за седам лица) у односу на исти период прошле године. У посматраном периоду најчешћи узроци саобраћајних незгода су били неприлагођена брзина кретања возила (у 25,4% саобраћајних незгода), а највећи број смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама евидентиран је суботом (23,6%).

У овој години полицијски службеници су евидентирали 114.168 прекршаја у саобраћају, а за почињене прекршаје поднесено је 1.309 захтјева и издат је 104.361 прекршајни налог. По оба вида је у овом периоду обухваћен и санкционисан 106.161 починилац прекршаја, што је више за 34% у односу на исти период 2015. године.

 

Апелујемо на све учеснике у саобраћају да се одговорно понашају у саобраћају и поштују постојеће прописе, те тако заштите свој, али животе других учесника у саобраћају.