Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одржана едукативна предавања на тему ,,Превенција употребе дувана и алкохола међу дјецом и младима“

| Србац | Петак, 29. март 2019.

     Полицијски службеници Полицијске станице Србац су 27. и  28.03.2019. године, у више основних и средњој школи на подручју општине Србац, а у сарадњи са представницима Центра за социјални рад и Дома здравља Србац, одржали предавања на тему ,,Превенција употребе дувана и алкохола међу дјецом и младима“.
      Циљ предавања јесте, да се ученици, информишу оштетности алкохола и дувана са акцентом на извршење кривичних дјела, прекршаја из области насиља у породици, прекршаја нарушавања јавног реда и мира и Уредбе о забрани продаје и употребе алкохолних пића на јавним мјестима лицима млађим од 18 година, као и са прекршајима у области безбједности саобраћаја. Ученици су упознати и са санкцијама које су предвиђене за малољетне извршиоце у случају почињеног прекршаја и кривичног дјела.
      Предавањејеодржанои сациљемдасеученицимаукаже на социолошки аспект утицаја дувана и алкохола и утицај породице на овакве појаве, као и на здравствени аспект утицаја дувана и алкохола, који се односе на развој дјеце и појаву болести које узрокује конзумирање дувана и алкохола.
      Такође, полицијски службеници су на подручју које оперативно покрива  Полицијска станица Србац извршили обилазак свих трговинских и угоститељских објеката, са циљем да подсјете власнике овјеката, одговорна лица и њихове запослене на обавезу поштовања Закона о јавном реду и миру Републике Српске, Уредбе о забрани продаје и употребе алкохолних пића, на јавним мјестима, лицима млађим од 18 година и  Закона о забрани продаје и употребе дуванских производа лицима млађим од 18 година Републике Србац, а све у циљу превенције употребе дувана и алкохола међу дјецом и младима.
      Полицијски службеници Полицијске управе Градишка ће и у наредном периду наставити са едукативним предавањима на наведене теме.