Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Резултати акције МУП-а Републике Српске ”Однос пјешак-возач и мобилни телефон”

| Бања Лука | Субота, 30. март 2019.

 

 

Министарство унутрашњих послова Републике Српске је у циљу одржавања повољног стања безбједности саобраћаја на подручју Републике Српске од 25.03. до 28.03.2019. године организовало и реализовало Републичку акцију „Однос возач-пјешак и мобилни телефон” са акцентом на уочавање и санкционисање прекршаја непоштовања обавезе возача према пјешацима, непрописног паркирања моторних возила на површинама намјењеним за кретање пјешака, кориштење мобилног телефона за вријеме управљања моторним возилом, као и прекршаја непрописног кретања пјешака коловозом.

Од укупно 5.900 контролисаних возача по акценту акције, евидентиран је 3.441 прекршај, односно 58% одсто од контролисаних је затечено у прекршају.

Прекршајни налог због непоштовања обавезе према пјешацима добило је 2.030 возача, а за 977 возача уручен је прекршајни налог због непрописног паркирања на површинама намјењеним за кретање пјешака. Због кориштења мобилног телефона, за вријеме управљања моторним возилом, санкционисано је 434 возача.

Током реализације акције, евидентирана и санкционисана су и 1.302 прекршаја, која нису била акцент акције, а која су починили возачи.

 У оквиру ове акције контролисано је 1.100 пјешака, а евидентирана су 1.094 прекршаја која су починили пјешаци. Од наведеног броја прекршајних налога, највећи број налога (801 прекршајни налог или 73,2%) је уручен због кориштења мобилног телефона или слушалица у оба уха за вријеме кретања коловозом, као и због преласка пута мимо обиљежених пјешачких прелаза или посебно изграђених прелаза, односно пролаза за пјешаке. За 75 пјешака је уручен прекршајни налог због ступања на пјешачки прелаз за вријеме забране, на којем је саобраћај пјешака регулисан свјетлосним саобраћајним знацима (црвено свјетло за пјешаке), а због ометања саобраћаја возила санкционисано је 36 пјешака. Такође, 181 пјешак је санкционисан због непрописног кретања и задржавања на коловозу, некориштења тротоара и површина намјењених за кретање пјешака, као и непрописног кретања у условима смањене видљивости и током ноћи.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске ће и у наредном периоду спроводити појачане контроле учесника у саобраћају, са акцентом на наведене прекршаје, те апелујемо на све учеснике у саобраћају да се одговорно понашају и поштују саобраћајне прописе.