Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Свечано обиљежен Дан полиције Републике Српске

| Бања Лука | Четвртак, 04. април 2019.

       Министарство унутрашњих послова Републике Српске данас обиљежава Дан полиције, 4. април, и 27-му годишњицу оснивања Министарства.
      Поводом обиљежавања Дана полиције уприличен је низ догађаја. Обиљежавање је започело парастосом за 782 погинула припадника МУП-а и полагањем вијенаца код Централног споменика испред зграде Министарства. Вијенце су на споменик положили министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и директор полиције Дарко Ћулум, а потом предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне Скупштине Недељко Чубриловић, предсједник Владе Радован Вишковић, те Милорад Којић, изасланик предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика. Вијенце су, такође, положиле делегације Републике Србије предвођена министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, те делегација Главне управе Министарства унутрашњих послова Руске Федерације за град Москву.
      У оквиру манифестације, симболичним пресјецањем врпце, отворена је и прикључна саобраћајница на магистрални пут М16 поред Центра за обуку у Залужанима, а централна манифестација, која се одржава у овом центру, започела је интонирањем химне и предајом рапорта предсједници Жељки Цвијановић. Данас је, такође, премијерно изведена химна Полиције Републике Српске.
     У свом обраћању, министар Лукач је рекао да је 4. април, Дан полиције један од најзначајнијих датума у историји Републике Српске. Он је истакао да је Посао полицајца тежак и одговоран, али да је рад у овом министарству за његове припаднике на понос и част,
„Улагање у полицију је улагање у будућност и безбједност свих грађана Републике Српске“, рекао је министар Лукач.
      Предсједница Цвијановић је, уз честитку припадницима МУП-а Републике Српске, нагласила је да су Република Српска и њена полиција нераскидиво повезане, те да је важно да Полиција Републике Српске и даље јача.
      Премијер Републике Српске Радован Вишковић је изразио задовољство радом МУП-а, те се захвалио припадницима МУП-а на досадашњим обављеним задацима за очување безбједности Републике Српске и њених грађана.
      Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је такође присуствовао централном обиљежавању Дана полиције, рекао је да је данас поносан због чињенице да је Полиција Републике Српске способна да одбрани безбједност грађана.„Полиција је једна од институција које се највише поштују. Полицајац је представник народа и његове слободе", додао је предсједавајући Додик.
      На Централној манифестацији додјељена су признања и захвалнице заслужним организационим јединицама и појединцима Министарства, те другим заслужним сарадницима и онима који су помогли рад Министарства.
       Златни знак полиције додјељен је Министру унутрашњих послова Србије Небојши Стефановићу који је истакао да је срећан и задовољан због тога што има види да је Полиција Републике Српске снажна, модерна и добро опремљена.
     Тактичко-показном вјежбом Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске окончана је централна свечаност обиљежавања Дана полицијеРепублике Српске.Претходно су званичници Републике Српске и Србије у Спомен соби у Центру за обуку одали почаст погинулим припадницима полиције. Свечаности поводом обиљежавања 4. априла - Дана полиције  присуствују и представници полиција Москве, Словеније и Црне Горе. Свечаном обиљежавању такође присуствују чланови Владе Републике Српске, бивши министри, припадници Полиције Републике Српске и многобројне јавне личности политичког и друштвеног живота Српске.