Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Одржано стабилно стање безбједности

| Приједор | Уторак, 16. април 2019.

     Руководство Полицијске управе Приједор, 16.04.2019. године одржало је редовну конференција за новинаре, на којој су презентовани резултати рада за прва три мјесеца текуће године.
     У уводном излагању начелник ПУ Приједор Сретоја Вујановић, навео је да је на подручју ове Управе током прва три мјесеца 2019. године, одржанповољанбезбједносни амбијент. Није било нерасвијетљених кривичних дјела против живота и тијела, а укупан број наведених кривичних дјела је мањи за 25%.
     Расвјетљеност кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 65%, док је у области општег криминалитета евидентиран висок проценат расвјетљености кривичних дјела тешка крађа, а који је за 15% већи у односу на упоредни период.
     У извјештајном периоду није било евидентираних кривичних дјела разбојништво док је из претходног периода расвијетљено једно кривично разбојништво извршено по непознатом извршиоцу.
     Начелник Вујановић је навео да су активности на откривању кривичних дјела из области привредног криминалитета и даље приоритет у раду, а посебно кривична дјела коруптивног карактера. У извјештајном периоду материјална штета причињена овим кривичним дјелима као и стечена противправна имовинска корист износи око 1.916.000,00 КМ.
    Из области откривања кривичних дјела злоупотребе опојних дрога настављен је континуитет остварених резултата те је за 20% повећан број откривених случајева злоупотреба опојних дрога.
Такође је истакао да су почетком марта мјесеца евидентирана три случаја која се доводе у везу са инцидентима мотивисаним мржњом и предрасудама, од тога два на подручју града Приједора и једно на подручју општине Нови Град, те да су исти квалификовани као кривична дјела која су расвијетљена. Заједничким активностима са представницима локалне заједнице, а у складу са   Планом превенције, упућена је јасна порука с циљем остваривања генералне и специјалне превенције наведених инцидената.На подручју ПУ Приједор за три мјесеца 2019. године укупно је евидентирано и контролисано 259 мигранта, а највећи број миграната евидентиран је на подручју општине  Козарска Дубица.  
      Начелник је такође рекао да се у складу са Законом о оружју и муницији предузимају активности у погледу репресивних мјера и одузимања оружја од лица која се нису придржавала наведеног закона.
     Начелник Сектора криминалистичке полиције рекао је да је током прва три мјесеца  2019. годинеевидентирано укупно 283 кривичних дјела односно 12више у односу на исти период претходне године. Од укупног броја евидентираних кривичних дјела 234 је из области општег криминалитета, 14 је из области злоупотреба опојних дрога, 23 привредног криминалитета, док је 12 из области безбједности саобраћаја.
     Проценат расвјетљености кривичних дјела по непознатом  извршиоцу износи 64,6% док јеукупно ријешено 84%.Од укупно броја евидентираних кривичних дјела по непознатом починиоцу извршено је 122  или 43,1% а укупно је расвијетљено 82. Надлежном тужилаштву поднесено је 250 извјештаја о почињеним КД против 273 лица, од којих су 68 повратници а осам лица су малољетници.
     Из области општег криминалитета укупно су евидентирана 234 кривична дјела од чега је 120 по непознатом извршиоцу. Што се тиче структуре,највећи број односно 132 је из области имовинских деликатате 23 против живота и тијела. Укупно је евидентирано 45 кривичних дјела тешка крађа од чега је расвијетљено 29 или 64,4%.У извјештајном мјесецу евидентирана су 4 кривична дјела у вези отуђења моторних а која су пронађена и враћена власницима.
      Против живота и тијела евидентирана су 23 кривична дјела од којих су два по непознатом извршиоцу а која су расвијетљена.
     Из области
привредног криминалитета укупно суоткривена и расвијетљена 23 кривична дјела.  У  протеклом периоду текуће године против лица која су се бавила злоупотребом опојних дрога поднешено је укупно 14 извјештаја о почињеним кривичним дјелима  при чему је и даље задржан тренд одузимања различитих врста опојних дрога.     
      Начелник Сектора полиције Марио Милашин навео је да је на подручју које оперативно покрива ПУ Приједор, из области јавног реда и мира укупно  евидентирано 69 нарушавања јавног реда и мира и 89 прекршаја, што представља пад броја нарушавања за 20% и броја прекршаја за 26% у односу на упоредни период. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било.
     У области безбједности саобраћаја током прва три мјесеца укупно је евидентирано 190 саобраћајних незгода или 8 незгода мање у односу на упоредни период. Евидентиране су три саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима, десет саобраћајних незгода у којима су учесници задобили тешке тјелесне повреде и 40 саобраћајних незгода са лакше повријеђеним лицима.
      Кроз плански усмјерену репресију током прва три мјесеца, укупно је евидентирано 6920 прекршаја, уручено је 6377 прекршајних налога и поднесено 96 захтјева за покретање прекршајног поступка. Из саобраћаја је искључено 639 возача и 247 возила.