Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Пoлицијске управе Источно Сарајево стање безбједности задовољавајуће

| Источно Сарајево | Петак, 19. април 2019.

      У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руковдства Управе презентовани резултати рада за протекла три мјесеца текуће године.
      Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац истакао је да у прва три мјесеца Управа биљежи смањење броја кривичних дјела и прекршаја из области криминалитета, јавног реда и мира, као и безбједности саобраћаја. Наводи да је у првом тромјесечју евидентирано једно кривично дјело са већим степеном друштевене опасности, док нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било, као ни саобраћајних незгода са смртном последицом.
      Начелник Шеховац посебно је нагласио да је зимска туристичка сезона на Јахорини успијешно завршена, те да није забиљежен ниједан инцитент и том приликом похвалио све полицијске службенике који су учествовали у обезбјеђењу. Исто тако успјешан резултат  оставарен је и током обезбјеђења
Европског омладинског олимпијског фестивала/ ЕЈОФ/, као једног од највећих спортских догађаја после Олимпијаде у Сарајеву, на којем такође није забиљежен ниједан инцидент.
      Начелник је истакао добру сарадњу са Окружним јавним тужилаштвом, другим полицијским агенцијама, прије свега Министарством унутрашњих послова Кантона Сарајево, али и посебно добру сарадњу са локалном заједницом и Градом Источно Сарајево, наводећи као добар резултат сарадње имплементацију пројекта видео надзора на подручју Града. У  наредном периоду ће бити појачано присуство полиције на терену како би васкршњи и првомајски празници протекли безбједно, напоменуо је начелник.
    На крају, начелник Шеховац је позвао грађане на узајамну сарадњу како би унаприједили већ постојеће међусобно повјерење, а све са циљем одржања повољног  безбједносног амбијента, на подручју које покрива ова Полицијска управа.
      На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у првом тромјесечу регистровано је 88 кривичних дјела, што је за 24,8 % мање у односу на исти период прошле године, поднесено 77 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 82 лица од којих је 20 повратника у извршењу, навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић.
       Поповић истиче да је од укупног броја кривичних дјела 35 дјела по непознатом починиоцу, а да је расвијетљно 31 кривично дјело,од тога 10 из претходног периода.
Регистровано је шест кривичних дјела из области привредног криминалитета, поднешена четири извјештаја против пет лица, а метеријална штет причињена извршењем ових кривичних дјела износи 11.047,00 КМ.
      Из области неовлашћене производње и промета опојне дроге регистрована су четири кривична дјела, пријављено је 10 лица и одузето преко пет килограма марихуане, 312 грама спида и 28 грама кокаина.
      Поповић је додао да су у извјештајном периоду евидентирана и три кривична дјела „Кријумчарење лица“ и једно кривично дјело „Кривотворење новца“ из Закона БиХ.
Овај период карактерише висок степен расвијетљености кривичних дјела, тако да коефицијент укупне расвијетљености износи 85,7% док је расвијетљност по непознатом починиоцу 68,9%, додаје Поповић.
      У периоду јануар-март текуће године на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирана су 82 нарушавања јавног реда и мира и  99 прекршаја из ове области, против 94 лица, за које је поднесено 11 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручен 81 налог, наводи начелник Сектора полиције Милан Чворо. Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било.
     Догодиле су се 184 саобраћајне незгоде, или 19,7% мање у односу на исти период прошле године када је забиљежено 229 незгода. Ниједна од наведених незгода није имала за посљедицу  смртно страдало лице,  док је регистровано 12 саобраћајних незгода са тешким тјелесним повредама лица, 16 са лакшим повредама и 156 незгода са мањом материјалном штетом.
      Регистровано 6.713  прекршаја из области безбједности саобраћаја, док је из саобраћаја искључено 395 возача и 101 возило. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 255 случаја, затим због вожње прије стицања законског права на управљање возилом у 85 случајева, као и због управљања возилом под дејством опијата у 27 случајева.
Надлежном тужилаштво достављено је осам извјештаја о почињеном кривичном дјелу из области безбједности саобраћаја, додао је начелник Чворо.