Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Возачи „Трактора и радних машина!“ учествујте безбједно у саобраћају

| Бања Лука | Уторак, 23. април 2019.

     Полицијска управа  Бања Лука у времену од 23.04.-25.04.2019. године реализоваће појачану контролу возача трактора и радних машина на подручју које је у надлежности Полицијске управе Бања Лука и у вези са тим подсјећамо возаче пољопривредних возила да су обавезни да на јавном путу управљају технички исправним возилом са посебним акцентом на посједовање и коришћење свјетлосно-сигналних уређајa и свјетала за означавање возила.
     Наиме, досадашња искуства показују да приликом контроле ових учесника у саобраћају и саобраћајних незгода значајан број трактора и радних машина који учествују у саобраћају није регистрован, да су возила технички неисправна, посебно када су у питању свјетлосно- сигнални уређаји, да возилом управљају лица која немају испуњене услове за управљање овом врстом возила или да управљају под дејством алкохола. Такође, нерјетко се дешава да се врши непрописан и неправилан превоз лица на тракторима и прикључним возилима, као и други прекршаји који говоре да највећи број лица која управљају и превозе се овом врстом возила не поштују саобраћајне прописе и нису довољно едуковани тј. недовољно познају законске обавезе којих морају да се придржавају приликом учешћа у соабраћају.
      Полицијски службеници ће кроз редовне послове и задаткепревентивним и репресивним мјерама утицати на возаче трактора и радних машинада поштују законске одредбе, да испуњавају услове за безбједно и правилно учествовање у саобраћају на путевима, а све у циљу смањења броја саобраћајних незгода  у којима учествују ова возила и на побољшање стања безбједности саобраћаја.