Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

„Мрежа жена МУП РС – RS WPON“ у сарадњи са МУП-ом Републике Српске реализује пројекат „Дијалог за будућност“

| Бања Лука | Уторак, 23. април 2019.

Удружење „Мрежа жена МУП РС – RS WPON“ у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске,у склопу пројекта „Дијалог за будућност“, који имплементирају UNDP, UNICEF и UNESCO у партнерству са Предсједништвом БиХпроводи пројекат „Сузбијање дискриминације националних мањина и кршења права ромске дјеце“.

У оквиру овог пројекта данас је у просторијама Управе за полицијску обуку одржана едукација за студенте Факултета безбједносних наука. Едукацију су одржали припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Удружења „Ромска дјевојка – Романи Ћеј“ из Прњавора. Теме наведене едукације биле су ромска историја, традиција и обичаји, психолошки приступ жртвама ромске популације као рањивој категорији, појам и посљедице предрасуда, специфичности кривичних области у којима се Роми најчешће појављују као жртве или извршиоци, као и унапређење сарадње полиције са ромском заједницом.  

Циљ наведеног пројекта је сузбијање дискриминације и подизање нивоа личне безбједности Рома и Ромкиња са нагласком на заштиту ромске дјеце који се јављају као жртве асоцијалних појава и криминалитета као што су трговина људима ради сексуалне експлоатације и просјачења, кроз сензибилизацију и освјешћивање полицијских службеника и грађана локалних заједница.

Удружење „Мрежа жена МУП РС – RS WPON“ у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске ће у наредном периоду наставити са реализацијом наведеног пројекта кроз едукације кадета Полицијске академије, полицијских службеника те уличне кампање у више градова на територији Републике Српске.