Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Ријешеност кривичних дјела за три мјесеца износи 79,5 %, а полицијски службеници настављају активности на одржавању повољног стања безбједности

| Бања Лука | Уторак, 23. април 2019.

      У Полицијској управиБања Лука,24.04.2019. године,одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за временски период јануар-март2019. године. На конференцији су присуствовали начелник ПУ Бања Лука Милош Бркић, начелник Сектора криминалистичке полиције - ПУ Бања Лука Јован Стојичић и начелник Сектора полиције - ПУ Бања Лука Раденко Стакић.
      Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бања Лука, Милош Бркић, који је укратко анализирао најзначајније статистичке показатеље, наводећи да је у наведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука евидентирано 8,5% мање кривичних дјела у односу на упоредни период 2018. године,  16,3 % мање случајева нарушавања јавног реда и мира и 4,4 % више саобраћајних незгода, а повећање се углавном односи на саобраћајне незгоде са материјалном штетом.
     
Начелник Бркић је саопштио да је укупно ријешено 79,5% кривичних дјела, а по непознатом извршиоцу расвјетљено је 62,8% кривичних дјела, додајући да нема евидентираних кривичних дјела убистава, док је евидентирано кривично дјело убиство у покушају ријешено.
     
Реализовано је седам акција из области криминалитета, 36 акција из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, успјешно је обезбјеђено 78 јавних окупљања и 179 спортских приредби те имајући у виду наведено,стање безбједности на подручју Полицијске управе је задовољавајуће закључио је начелник Бркић.
      Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић је изложио најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета наводећи да је на подручју Полицијске управе Бања Лука у наведеном периоду2019. године евидентирано 506 кривичих дјела што је мање за 8,5 % у односу на упоредни период 2018. годинe кадa су била евидентирана 553 кривична дјела.
     
Из области општег криминалитета евидентирана су 432 кривична дјела, што је за 3,6% мање у односу на упоредни период када је било евидентирано 408 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 76,8%.
     
Пријављено је 37 кривичних дјела против живота и тијела и да расвјетљеност ових кривичних дјела износи 93%.
     
У области злоупотребе опојних дрога откривена су три кривична дјела, због којих су надлежном тужилаштву достављена четири извјештаја којима су обухваћена четири осумњичена лица. Поднесено је седам захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузета је и одређена количина различитих дрога.    
     
Из области привредног криминалитета откривено је шест кривичних дјела и поднесена су четири извјештаја против пет лица, a материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 171.816.00 КМ.
     
Начелник Стојичић је своје излагање закључио наводећи да полицијски службеници континуирано предузимају превентивне, али и репресивне активности из области криминалитета са циљем спречавања али и откривања кривичних дјела и заштите људи и имовине.
     
Начелник Сектора полиције Раденко Стакић је изложио најзначајније показатеље из области јавног реда и мира и безбједност саобраћаја, наводећи да је унаведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука едивентирано 220 случајева нарушавања јавног реда и мира, мање за 16,3 % у односу на упоредни период, када је евидентирано 236 нарушавања јавног реда и мира и евидентирано је 309 прекршаја,  мање за 8,6 % док је у упоредном периоду евидентирано 338 прекршаја.
     
Евидентиране су 873 саобраћајне незгоде, више за 4,4% док је у упоредном периоду било евидентирано 836 саобраћајних незгода. У овим саобраћајним незгодама смртно је страдало девет лица, 32 лица су тешко повређена што је на истом нивоу као и у упоредном периоду, 145 лица је лакше повређено, што је мање за 22,5% у односу на упоредни период када су била 187 лица лакше повријеђена.
     
Из саобраћаја је искључено 208 возила, 1229 возача, од којих је 1031 због управљања под дејством алкохола, 5 под дејством дрога, без положеног возачког испита 162, и из осталих разлога 31.
Евидентирано је 120 пожара, а у упоредном периоду је било евидентирано 39 пожара. У пожарима су два лица смртно страдала и причињена је материјална штета од око 1.200.000,00 КМ.
Полицијски службеници континуирано спроводе акције из области безбједности саобраћаја и јавног реда мира, а уз апел на све учеснике у саобраћају да се придржавају прописа, да одговорним понашањем спријече могуће посљедице по себе али и друге учеснике, своје излагање закључио је начелник Стакић.