Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Санкционисана 52 возача која су непрописно користила паркинг предвиђен за особе са инвалидитетом

| Бања Лука | Субота, 27. април 2019.

     Полицијски службенци полицијских управа Бања Лука, Приједор, Бијељина и Добој, 26.04.2019. године, проводили су активности на евидентирању и санкционисању прекршаја непрописног паркирања и заустављања моторних возила на мјестима која су предвиђена као паркинг простор за лица са инвалидитетом.
     Активности су се проводиле на подручју градова Бања Лука, Приједор, Бијељина и Добој, у два временска интервала, у трајању од укупно четири часа. Током провођења наведених активности полицијски службеници санкционисали су 52 несавјесна возача, која су непрописно користила паркинг простор предвиђен за особе са инвалидитетом. За наведени прекршај у Бања Луци санкционисана су 23 возача, у Приједору 14,  Бијељини 9, а у Добоју 6 возача.
      Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ прописано је да возач не смије да заустави или паркира возило на мјесту које је означено као паркинг простор за лица са инвалидитетом, ако возило није обиљежено знаком „приступачности“. За наведени прекршај предвиђена је новчана казна у износу од 40 КМ.
       Такође, наведеним закон прописано је да возило, којим управља лице којем су оштећени екстремитети битни за управљање возило, мора бити обиљежено посебним знаком, то јест знаком „приступачности“. Знаком „приступачности“ могу бити обиљежена и возила у којима се за вријеме вожње налазе лица са степеном инвалидитета 100%. Обавеза возача који имају знак „приступачности“ јесте да исти поставе на видном мјесту у доњем десном углу предњег вјетробанског стакла возила. Знак приступачности важи само када возилом управља лице са оштећеним екстремитетима или се лице са инвалидитетом превози у возилу и даје право паркирања возила на мјесту означеном за паркирање возила са наведеним знаком.
      Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на учеснике у саобраћају да се понашају савјесно и одговорно и да возила не заустављају и паркирају на посебно означеним мјестима за паркирање возила, јер се на тим мјестима може само паркирати возило обиљежено знаком „приступачности“.