Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Кампањом „Растимо сигурно“ до веће безбједности дјеце на улици

| Бања Лука | Петак, 17. мај 2019.

   Поводом Међународног дана нестале дјеце, 25. маја, Министарство унутрашњих послова организује у периоду од 18. до 25. маја превентивну кампању „Растимо сигурно“ чији је циљ подизање свијести јавности о потреби заштите дјеце на путу од куће до школе и назад.  
        Тим поводом је у бањалучкој Основној школи Вук Стефановић Караџић“ одржано предавање ученицима другог и трећег разреда о теми безбједног понашања.                     
     
Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да у Републици Српској нема случајева нестале дјеце, као и да је у прошлој години било 27 пријава нестанка дјеце, које је  полиција брзо пронашла живе и здраве. Објаснили смо им како да се понашају на путу од куће до школе, иако углавном дјеца овог узраста на наставу долазе у пратњи родитеља, појаснио је министар.                                                               
Он је додао да је дјеци наглашено да се не требају обраћати непознатим лицима и улазити им у ауто. Министар Лукач је подсјетио да Српска има програм школског полицајца и да су они често присутни у школама. Помоћник директора у Основној школи "Вук Стефановић Караџић" у Бањалуци Симеун Раљић поздравио је ову активност Министарства унутрашњих послова, наводећи да код њих није забиљежен ниједан иницидент ове врте.Он је подсјетио да дјеца у овој школи до трећег разреда на наставу долазе у пратњи родитеља.
Данашње активности у школи „Вук Караџић“ пратила је активност припадника Полицијске управе Бањалука који су грађанима промотивни материјал који се односи на савјете шта треба да ураде у случају нестанка дјетета.  Сличне активности биће организоване широм Републике Српске наредних седам дана.
Министарство унутрашњих послова Републике Српске је члан Међународне организације „Amber Alert“ која се управо бави проблематиком нестале дјеце.