Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У циљу заштите права Рома припаднице Мреже жена МУП РС - РС WPON одржале предавање за полицијске службенике у Добоју

| Бања Лука | Понедељак, 27. мај 2019.

 Припаднице удружење „Мрежа жена“ Министарства унутрашњих послова Републике Српске данас су у Добоју одржале предавања полицијским службеницима, на тему „Рад полиције у ромској заједници“, те на овај начин реализовале један од сегмената кампање „Зауставимо просјачење - сузбијање дискриминације националних мањина и грубог кршења права дjеце“ у оквиру пројекта „Дијалог за будућност“, који реализују УНДП, УНЕСКО и УНИЦЕФ у партнерству са Предсједништвом БиХ.
       Припадница „Мрежа жена“ Сања Сумоња навела је да је циљ ових предавања да се полицијски службеници упознају са начином поступања са националним мањинама, прије свега са ромским заједницама, као и са предрасудама које се јављају према националним мањинама.
     П
редаставница Удружења „Ромска дјевојка – Романи ћеј“ Прњавор Сњежана Мирковић истакла је потребу  да се полицијски службеници, као и јавност, упознају са ромском културом, традицијом и историјом, како би се смањиле предрасуде и дискриминација наведене популације.
      Такође, данас је на подручју Града Добоја организована подјела промотивног материјала под називом „Зауставимо просјачење - сузбијање дискриминације националних мањина и грубог кршења права дјеце“.
        Пројекат „Дијалог за будућност“ се финансира средствима Канцеларије Уједињених нација за подршку изградњи мира / Фонда за изградњу мира (ПБФ).