Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Злоупотребом овлашћења у привреди оштетио буџет Републике Српске

| Добој | Понедељак, 03. јун 2019.

     Полицијски службеници Полицијске управе Добој, 31.05.2019. године, поступајући по наредби Окружног јавног тужилаштва Добој, истом су поднијели Извјештај  о извршеном кривичном дјелу против лица В.Ђ. (1952) са подручја града Добоја, због основа сумње да је извршило кривично дјело „Злоупотреба овлашћења у привреди“  из члана 263. став 2. у вези са ставом 1. истог члана тачке 2, 4. и 6. Кривичног закона Републике Српске.
      За пријављено лице В.Ђ. постоји основ сумње да је као оснивач, власник и лице овлашћено за заступање привредног друштва са подручја града Добоја, у намјери да том друштву прибави противправну имовинску корист  у периоду од 01.01.2010. па до 21.09.2016. године, без добијених потребних одобрења, организовало, водило и надзирало ископ минералне сировине – шљунка и пијеска из пољопривредног земљишта, а затим у име и за рачун наведеног привредног друштва из Добоја, извршило даљу продају шљунка домаћим купцима, при чему за количине експлоатисаног природног шљунка и пијеска није вођена одговарајућа документација о вађењу и евидентирању исте нити је пријавило количине и на исте није обрачунавало ни пријавило и платило концесиону накнаду за коришћење минералних сировина. Наведено лице је на тај начин ускратило средстава која представљају јавни приход Републике Српске и Града Добој, чиме је противправним експлоатисањем минералних сировина прекршило законске одредбе у односу на располагање, кориштење и управљање имовином.
     Наведеним радњама је привредном друштву из Добоја прибављена противправна имовинска корист у
укупном износу од 1.635.356,29 КМ, а за буџет Републике Српске и буџет Града Добој наступила је штета у укупном износу од 53.781.26 КМ.
      Поменути Извјештај представља наставак активности полицијских службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске у циљу спречавања  нелегалне експлоатације шљунка.