Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Ријешеност кривичних дјела за мјесец мај износи 79,2%, а полицијски службеници настављају активности на одржавању повољног стања безбједности

| Бања Лука | Уторак, 11. јун 2019.

У Полицијској управи Бања Лука, 11.06.2019. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец мај 2019. године. На конференцији су присуствовали начелник ПУ Бања Лука Милош Бркић, начелник Одјељења за општи криминалитет, Сектора криминалистичке полиције, ПУ Бања Лука Слађан Квржић и начелник Сектора полиције - ПУ Бања Лука, Раденко Стакић.

Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бања Лука, Милош Бркић, који је укратко анализирао најзначајније статистичке показатеље, наводећи да је у наведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука евидентирано 19,2 % мање кривичних дјела у односу на упоредни период 2018. године, када је евидентирано 25,6% мање случајева нарушавања јавног реда и мира и 7,8 % више саобраћајних незгода.

Начелник Бркић је саопштио да је укупно ријешено 79,2% кривичних дјела, а по непознатом извршиоцу расвјетљено је 65,5 %   кривичних дјела.  Предузето је низ превентивно-репресивних активности са циљем спречавања и откривања кривичних дјела и одржавања повољног стања безбједности из области криминалитета, јавног реда и мира, али и побољшања стања из области саобраћаја.

Реализовано је 16 акције из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, успјешно је обезбјеђено 60 јавних окупљања и 102 спортске приредбе, те имајући у виду наведено, стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће, закључио је начелник Бркић.

Начелник Бркић у свом излагању је апеловао на грађане, да у сезони годишњих одмора предузму мјере како би умањили ризик за своју имовину, јер потенцијални извршиоци вјешто користе такве прилике, а уколико уоче кретање сумњивих непознатих лица у близини стана, куће или паркиралишта одмах обавјестите полицију. 

Начелник Одјељења за општи криминалитет, Сектора криминалистичке полиције - ПУ Бања Лука Слађан Квржић је изложио најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета наводећи да је на подручју Полицијске управе Бања Лука у мају 2019. године евидентирано 139 кривичих дјела што је мање за 19,2 % у односу на упоредни период 2018. годинe кадa је било евидентирано 172 кривична дјела.

Из области општег криминалитета евидентирано је 120 кривичних дјела, што је на нивоу упоредног периода, а ријешеност ових кривичних дјела износи 76%. 

 Евидентирана су два кривична дјела „Разбојништво“ која су расвјетљена, а расвјетљено је и пет кривичних дјела „Разбојништво“ из текуће године.

Пријављено је седам кривичних дјела против живота и тијела, мање за 30% у односу на упоредни период 2018. године, када је било евидентирано 10 кривичних дјела. Од укупног броја евидентираних, пет се односи на тјелесне повреде, два кривична дјела тешка тјелесна повреда, а расвјетљеност ових дјела је 100 %.

У области злоупотребе опојних дрога откривена су три кривична дјела, због којих су надлежном тужилаштву достављена три извјештаја којима су обухваћена три осумњичена лица. Поднесено је осам захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузета је и одређена количина различитих дрога. 

Начелник Квржић је своје излагање закључио наводећи да полицијски службеници континуирано предузимају превентивне, али и репресивне активности из области криминалитета са циљем спречавања али и откривања кривичних дјела и заштите људи и имовине.

Начелник Сектора полиције Раденко Стакић је изложио најзначајније показатеље из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, наводећи да је у наведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука едивентирано 67 случајева нарушавања јавног реда и мира, мање за 25,6 % у односу на упоредни период, када је евидентирано 90 нарушавања јавног реда и мира и евидентирано је 90 прекршаја, мање за 26,2 % док су у упоредном периоду евидентирана 122 прекршаја.

Евидентиране су 374 саобраћајне незгоде, више за 7,8% док је у упоредном периоду било евидентирано 347 саобраћајних незгода.

У овим саобраћајним незгодама смртно су страдала два лица, а у упоредном периоду једно лице је смртно страдало, 12 лица је тешко повријеђено, док је у упоредном периоду било 10 лица тешко повријеђено, 66 лица су лакше повријеђена, у односу на упоредни период када је било 71 лице лакше повријеђено.

Полицијски службеници континуирано спроводе акције из области безбједности саобраћаја и јавног реда мира и уз апел на све учеснике у саобраћају да се придржавају прописа, да одговорним понашањем спријече могуће посљедице по себе, али и друге учеснике у саобраћају, своје излагање закључио је начелник Стакић.