Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Осумњичен да је извршеним кривичним дјелима причинио штету у износу од око 961.308,00 КМ

| Бања Лука | Сриједа, 19. јун 2019.

     Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука, 19.06.2019. године, Окружном јавном тужилаштву Бања Лука, поднијели су извјештај против А.Л. из Бања Луке, због сумње да је извршио кривична дјелаНезаконито поступање у привредном пословању“, „Повреда основних права радника“ и „Злоупотреба положаја одговорног лица“.
     Наиме,А.Л. се сумњичи да је као одговорно лице земљорадничке задруге из Бања Луке, закључио уговре о закупу са више правних и физичких лица, која су извршила плаћање закупнине у износу од око 567.963,00 КМ на благајну земљорадничке задруге, а не на жиро рачун, те се на тај начин избјегло плаћање пореских и других законских обавеза, чиме је оштећен буџет Републике Српске и Босне и Херцеговине.
     Затим, А.Л. се сумњичи да као одговорно лице није уплаћивао доприносе здравственог и пензијског осигурања запослених, у износу од око 188.345,00 КМ, усљед чега су повређена основна права радника.
     Такође, у својству одговорног лица А.Л. је без одлуке Скупштинске задруге закључио уговор о купопродаји непокретности, за износ од око 205.000,00 КМ, чиме је за наведени износ оштетио задругу.
      Наведим кривичним дјелима причињена је штета буџету Републике Српске/БиХ, земљорадничкој задрузи и запосленим радницима у укупном износу од око 961.308,00 КМ.