Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Расвијетљено 87% кривичних дјела по непознатом извршиоцу

| Градишка | Петак, 21. јун 2019.

У Полицијској управи Градишка, данас је одржана прес конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец мај 2019. године. Конференцији су присуствовали замјеник начелника Полицијске управе Градишка Жељко Пузић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.

Замјеник Пузић је истакао да је на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка у мјесецу мају 2019. године, евидентирано 31 кривично дјело, од којих је расвијетљено 29 кривичних дјела или 93.5 %, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 15 кривичних дјела или 87.5 %.

Замјеник је рекао да, анализирајући стање из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, можемо истаћи да нису евидентирана нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, док је евидентирана једна саобраћајна незгода са смртно страдалим лицима. Евидентирано је 26 нарушавања јавног реда и мира и 33 саобраћајне незгоде.

Сагледавајући статистичке показатеље из области криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, може се истаћи да је стање безбједности за протекли мјесец на задовољавајућем нивоу.

У мјесецу априлу текуће године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано је 67 мигранта.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић истакао је да је евидентирано 31 кривично дјело, од којих је 30 кривичних дјела из области општег криминалитета и  1 кривично дјело из области привредног криминалитета.

Од укупно евидентирано 30 кривичних дјела из области општег криминалитета, расвијетљено је 28 кривичних дјела или 93,3%, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 14 кривичних дјела или 87,5%. Надлежном тужилаштву поднесено је 26 извјештаја против 33 лица.

Евидентрирано је 14 кривичних дјела против имовине од којих је расвијетљено 12 кривичних дјела или 85,7%, док је по непознатом извршиоцу расвијетљено 9 кривичних дјела или 81,8%.

Из области кривичних дјела против живота и тијела евидентирана су 3 кривична дјела, чија расвијетљеност износи 100%.

Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић истакао је да је у извјештајном периоду евидентирано 26 нарушавања јавног реда и мира, којом приликом је почињен 31 прекршај. Против 36 лица, међу којима су  4 повратника и 1 малољетник, подносено је 12 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато је 17 прекршајних налога.

У посматраном периоду евидентиране су 33 саобраћајне незгоде, од којих је 13 саобраћајних незгода са настрадалим лицима и 20 саобраћајних незгода са материјалном штетом. 1 лице је смртно страдало,  3 лица  задобила су тешке тјелесне повреде, а 10 лица лаке тјелесне повреде.

У току мјесеца маја из области безбједности саобраћаја евидентиран је 751 прекршај, а из саобраћаја је искључено 111 возача, од тога 81 возач је искључен због вожње под утицајем алкохола, 29 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права и 1 возач су искључена због осталих разлога. Из саобраћаја су искључена и 24 возила.

Поднесено је 15 захтјева за покретање прекршајног поступка и издато 648 прекршајних налога, а пријављена су 664 лица.

Замјеник Пузић, је истакао, да, обзиром да нам предстоји сезона годишњих одмора и туристичка сезона када се очекује већи прилив грађана и скупова, Полицијска управа Градишка ће сходно томе предузети низ појачаних мјера и активности како у области криминалитета, тако и у области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја (заштита имовине приликом одласка на годишње одморе, заштита имовине лица која  годишње одморе проводе на подручју наше Управе, спречавања нарушавања ЈРиМ, појачане контроле и акције по саобраћају и сл), а све са циљем повећања степена безбјдности.

Апелујемо на све грађане да буду примарни субјекат у заштити своје имовине, како иста не би била мета напада кримиланих лица. Првенствено, приликом кретања на одмор новац, златни накит и друге вриједне ствари не остављати у кући или стану, већ у банци или дати неком од родбине на чување. Такође, није пожељно  одавати утисак одсуства, као што је нпр. спуштене ролетне, објављивање слика на друштвеним мрежама са одмора и слично,  а пожељно је да се комшије обавијесте о одуству и уколико примјете било каква сумњива и непозната лица и возила да о томе обавијесте полицију  бесплатним позивом на број 122, а који може бити и анониман.

Такође, Полицијска управа Градишка апелује на грађене, да с обзиром на врло високе температуре које слиједе, буду опрезни и да не дозволе да услед свог немара и непажње изазову пожар који може угрозити људске животе и имовину грађана.