Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Фоча задовољавајуће стање безбједности

| Фоча | Уторак, 25. јун 2019.

     У Полицијској управи Фочаданас 25.06.2019.године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец мај текуће године. Новинарима се обратио замјеникначелника Полицијске управе Васиљевић Раденко и   начелник Oдјељења полиције Крунић Воислав.
    Замјеник начелника Васиљевић је  истакао да је  стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча на задовољавајућем нивоу  како у области криминалитета, јавног реда и мира, тако и у области стања безбједности саобраћаја. Истакао је да у посматраном периоду није било тежих кривичних дјела, као ни нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, док је број саобраћајних незгода повећан за око 71,4% али да није било саобраћајних незгода са погинулим лицима.
     Васиљевић је изјавио да је у мају мјесецу евидентирано 15 кривичних дјела, што је за 16,7 % мање  у односу на исти  мјесец  претходне године. Од укупног броја  евидентирано је једно кривично дјело из области привредног криминалитета, док је 12 кривичних дјела евидентирано из области општег криминалитета, а 2 из области безбједности јавног саобраћаја. Надлежним тужилаштвима поднесено је  14 извјештаја против 14 лица. Малоњљетних извршилаца није било.     
     Истакао да су полицијски службеници ПУ Фоча у извјештајном периоду од 3 кривична дјела по непознатом извршиоца расвјетлили сва 3.  

     Начелник Одјељења полиције Крунић је истакао да је у посматраном периоду евидентирано 13 нарушавања јавног реда и мира те да је у односу на упоредни период 2018. године смањење за око 7,1 %, а забиљежено је 19 прекршаја и да је  свим  починиоцима прекршаја (њих 19) издато 19 прекршајних налога . Није било евидентираних малољетника као починиоцапрекршаја.Није било евидентираних прекршаја са пет и више лица.
       Начелник Крунић је изјaвио да су у мјесецу мају  евидентиране 24 саобраћајне незгоде из области безбједности саобраћаја, што је  за 71,4% више у односу на исти период претходне године.Евидентиране су 2 саобраћајне незгоде са настрадалим лицима  и 22 с/н са материјалном штетом.
     Није  било  саобраћајних незгода са погинулим лицем, док је  евидентирана 1 саобраћајна незгода са теже повређеним, а 1  са  лакше повређеним лицима.
Захваљујући константним активностима полицијских службеника у посматраном периоду 2019. године из саобраћаја је искључено 47 возача од чега 35 због вожње под утицајем алкохола, 9 због вожње прије стицања права на управљање моторним возилом и 3 остало. Такође, из саобраћаја је искључено 10 возила од чега 6  због истека регистрације преко 30 дана, а 4 због техничке неисправности, закључио је начелник Крунић.
      У посматраном периоду евидентирана су 4 кривична дјела насиља у породици, од којих је једно кривично дјело, а три су прекршаја, што представља повећање из ове области за око 300%.
Начелник одјељења полиције је изјавио да су полицијски службеници Полицијске управе Фоча у сарадњи са полицијским службеницима из другим Управа МУП-а РС успјешно извршили обезбјеђење јавног скупа, отворење обновљене Алаџа џамије у Фочи, 4.маја,  који је завршен уредно и без инцидената.
     Такође је навео да је пред нама туристичка сезона те да се очекује присуство великог броја туриста на цјелокупној територији коју покрива наша Управа, те да  ће се   предузети  адекватне мјере и радње  да се туристичка сезона одвија уредно.На подручју наше управе се и даље наставља добра сарадња са локалном заједницом, гдје је наведен примјер општине Вишеград у којој је општина Вишеград учествовала да финансијски подржи и надогради већ постојећи видо надзор, који аутоматски евидентира уочени прекршај.