Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Полицијска управа Бања Лука обиљежила Међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дрога

| Бања Лука | Сриједа, 26. јун 2019.

     Полицијска управа Бања Лука, у склопу кампање коју је организовало Министарство унутрашњих послова Републике Српске, под називом „Одупри се виртуелним изазовима, обиљежила је међународни дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге.Циљ кампање је ширење свијести о штетностима и посљедицама које настају конзумирањем опојних дрога, те превентивног дјеловања на сузбијању злоупотреба опојнихдрога.
      Наиме полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука су, 26.06.2019. године, у Бања Луци, на Тргу Крајине,грађанима дијелили промотивни  материјал, који садржи основне информације о најчешће употребљаваним дрогама, њиховом штетном дјеловању на човјеков организам, начинима  правовременог препознавања почетних симптома код лица која конзумирају дрогу, као и практичне савјете родитељима о  могућностима превазилажења проблема младих људи - жртава злоупотреба дрога.
      Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука су током шест мјесеци текуће године, предузели репресивне мјере и радње у сарадњи са Управом за организовани и тешки криминалитет МУП-а РС и учествовали су у спровођењу акција „Клуб“ и „Клуб 2“ које су биле усмјерене на откривању и процесуирању организованих група које су се бавиле илегалном прозводњом и продајом опојних дрога.
        На подручју Полицијске управе Бања Лука, у поменутом периоду, у вези са злоупотребом опојних дрога, лишено је слободе 134 лица, евидентирано је 27 кривичних дјела и 63 прекршаја,  којом приликом је одузето 3,729 кг марихуане, 1,490кгкокаина, 3,938кг хашиша и више комада таблета екстази и друге дроге.
       Полицијски службеници ће и у наредном периоду наставити активности на пољу борбе против опојних дрога.
       ПУ Бања Лука апелује на све грађане да евентуална сазнања у вези злоупотребе опојних дрога пријаве полицијским службеницима, како би заједничком сарадњом грађана и полиције заштитили животе младих.