Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Реализована друга обука за сузбијање дискриминације над припадницима ромске популације

| Бања Лука | Петак, 28. јун 2019.

 
       Удружење Мрежа жена Министарства унутрашњих послова Републике Српске, у сарадњи са Министарством, је јуче, 27. јуна на Јахорини, реализовало едукацију у оквиру пројекта „Сузбијање дискриминације националних мањина и кршења права ромске дјеце“ за полицијске службенике МУП-а Републике Српске, Мреже жена и припаднике Полиције Брчко Дистрикта.
      Теме наведене едукације биле су ромска историја, традиција и обичаји, психолошки приступ жртвама ромске популације као рањивој категорији, појам и посљедице предрасуда, специфичности кривичних области у којима се Роми најчешће појављују као жртве или извршиоци, као и унапређење сарадње полиције са ромском заједницом.
      Едукатори су били припадници МУП-а Републике Српске и Удружења „Ромска дјевојка – Романи Ћеј“ из Прњавора.
       Пројекат Мреже жена и МУП-а Републике Српске проводи се у склопу позива „Дијалог за будућност“, који имплементирају UNDP, UNICEF и UNESCO у партнерству са Предсједништвом БиХ, а с циљем сузбијања дискриминације и подизање нивоа личне безбједности Рома и Ромкиња са нагласком на заштиту ромске дјеце као жртава асоцијалних појава и криминалитета, најчешће трговине људима ради сексуалне експлоатације и просјачења.