Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Зајeдничким активностима заштитимо имовину у сезони годишњих одмора

| Бања Лука | Сриједа, 03. јул 2019.

         Полицијска управаБања Лука апелује на грађане да у сезони годишњих одмора предузму  одговарајуће мјере како би умањили ризик од ситуација у којима би криминогена лица, користећи непажњу и одсуство, отуђила или угорозила њихову имовину.
      Савјетујемо грађанима да уколико
знајуда су им комшије одсутне, а у њиховом стану чују изненадну буку, или примјете присуство непознатих сумњивих лица, позову полицију на бесплатан број телефона „122“ јер ће тиме помоћи полицијским службеницима да одмах изађу на лице мјеста и спријече извршење кривичног дјела и евентуално затекну извршиоца на дјелу. Грађани се не морају представљати, а позив може да буде анониман.
      Такође, савјетујемо грађанима, да у вријеме годишњих одмора и у дане викенда када нису у свом стану или кући, или уколико излазе на кратко из стана, увјек закључавају улазна врата, не остављају отворене прозоре или балконска врата, јер криминогена лица вјешто користе такве прилике, неопажено улазе у стан и за веома кратко вријеме односе новац, златни накит, и друге вриједне предмете.   
     
Препоручује се такође да не спуштају ролетне на прозорима у потпуности, јер ако су дужи период спуштене лако се може закључити да нема никога, апотенцијални извршиоци и то прате.
      Да не остављају кључеве испод отирача, у папучама, саскијама за цвијеће и слично јер криминалци знају за скривање кључа на тим мјестима. Такође не остављају кључеве у возилима, без обзира колико кратко напуштају возило.
     
Уколико путују на годишњи одмор, обавјестe о томе комшије, замоли их да обрате пажњу настан или кућу, а златни накит повјере ближој родбини на чување.  
      
Поштовани грађани, спречавање криминала је обавеза свих и зато обратите пажњу на кретање сумњивих непознатих лица у близини вашег стана, куће и паркиралишта и у поменитим случајевима одмах обавјестите полицију, како би правовремено спријечили извршење кривичног дјела или затекли извршиоца на лицу мјеста.