Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Апел грађанима „Спријечимо пожаре на отвореном простору“

| Требиње | Сриједа, 03. јул 2019.

     Имајући у виду веома високе љетне температуре као и исушеност траве и ниског растиња, који погодују настанку пожара, Полицијска управа Требиње апелује на грађане да буду одговорни и максимално опрезни приликом паљења корова, смећа, те уопште паљења ватре на отвореном простору, како не би дошло до пожара и неконтролисаног ширења ватре.
     Такође, апелујемо на грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала чине на одговоран начи, само у вријеме повољних временских услова и на површинама, које се могу контролисати. При спаљивању корова и другог запаљивог материјала потребно је угасити остатке несагорених материја, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења.
     Одлукама општина прописано је забрањено паљење ватре: на отвореном у периоду од 01.05. до 01.10., у урабаном подручју града, у близини грађевинских објеката у изградњи, у близини отворених складишних простора, у близини сложеног сијена, сламе, лисника, у путном или далеководном појасу, у пољу за вријеме сазријевања и скидања љетнине.
      Они који не предузму мјере предострожности приликом паљења ватре, и изазову материјалну штету, те угрозе животе и здравље људи, Полицијска управа Требиње ће санкционисати у складу са важећим законским прописима.