Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Систем видео надзора успостављен у 23 локалне заједнице у Српској

| Бања Лука | Уторак, 09. јул 2019.

     У оквиру пројекта ’’Безбједан град’’ који  је покренут у 36 локалних заједница у Републици Српској, систем видео надзора јавних површина успостављен је до сада у 23 локалне заједнице у Републици Српској, а реализација истог је у току у још 13 општина.
      Локалне заједнице у којима су реализовани системи видео-надзора:
Лакташи, Челинац, Лопаре,Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале, Соколац, Хан Пијесак, Рогатица, Козарска Дубица, Приједор, Оштра Лука, Нови Gрад, Зворник, Братунац, Градишка, Језеро, Фоча, Вишеград, Рудо, Ново Горажде,Чајниче и Требиње.
    Општине и градови у којима су покренуте активности: Бања Лука, Прњавор, Добој, Теслић, Брод, Трново, И.Стари Град, Србац, Мркоњић Град, Рибник, Шипово, Дринић и Калиновик
     Пројекат Министарства унутрашњих послова Републике Српске и градова/општина подразумјева успостављање система видео-надзора јавних површина, тргова, паркова, објеката, мостова, улица, раскрсница, паркинга, спортских објеката, а све у циљу превентивне заштита грађана и њихове имовине, али и борбе против против криминала, тероризма и свих других облика нарушавања безбједности, јавног реда и мира.
       Системе видео-надзора користе све полиције у Европи и свијету, односно користе савремена ИКТ рјешења позната под називом “Сигурни град (Safe city), као средство за брже и ефикасније откривање починиоца кривичних дјела, прекршаја у саобраћају или нарушавања јавног реда и мира.
       Сви снимци се чувају у Министарству унутрашњих послова и само службеници овог Министарства имају право прегледа снимака, као и изузимање истих, а права приступа су дефинисана документом “Политика видео-надзора” .
       Битно је истаћи да се приликом подешавања камера води рачуна о одредбама Закона о заштити личних података према којима је МУП дужан да заштити приватност грађана, а то значи да се снимају само јавне површине, зашта МУП има законска овлаштења. Камере се усмјеравају тако да не снимају приватни простор грађан.