Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Током јуна мјесеца код једног лица пронађен и одузет килограм опојне дроге

| Приједор | Четвртак, 11. јул 2019.

     Руководство Полицијске управе Приједор, 11.07.2019. године, одржало је редовну конференција за новинаре, на којој су презентовани резултати рада за протеклих шест мјесеци текуће године.
     У уводном излагаљу начелник ПУ Приједор Сретоја Вујановић, навео је да је на подручју које оперативно покрива ова Управа, одржано задовољавајућестање безбједностии поред догађаја који је битно узнемирио јавност. Ради се о погибији полицијског службеника Тубин Слађенка на којег је дана 21.04.2019. године, приликом интервенције у мјесту Љубије, пуцано из ватреног оружја а који је усљед тежине повреда преминуо. Он је истакао да је због смрти полицијског службеника,   Полицијска управа Приједор и Министарство унутрашљих послова Републике Српске претрпили велики и ненадокнадив губитак.
      Укупно су евидентирана 503 кривична дјела или 6,6% више у односу на упоредни период 2018. године.
      Проценат расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 65% док укупна расвијетљеност износи 84,5%. Такође је навео да су у извјештајном периоду евидентирана два кривична дјела Разбојништво а која су расвијетљена као и Разбојништво извршено у претходном периоду.
     Током првих шест мјесеци, активности на откривању кривичних дјела из области привредног криминалитета су констатано у приоритету, а посебно кривична дјела коруптивног карактера.    
     
Евидентирано је 40 кривичних дјела а материјална штета причињена овим кривичним дјелима, као и стечена противправна имовинска корист износи преко 2.000.000,00 КМ.
    У извјештајном периоду континуитет добрих резултата рада у области откривања кривичних дјела злоупотребе опојних дрога је настављен, те је повећан број откривених случајева злоупотреба опојних дрога. Истакао да је у мјесецу јуну приликом предузимања активности на спречавању злоупотребе опојних дрога, у Приједору код једног лица  пронађено преко један килограм опојне дроге марихуане.
       Такође је истакао да је евидентирано пет случајева који се доводе у везу са инцидентима мотивисаним мржњом и предрасудама, да су сви расвијетљени, односно да су извршиоци идентификовани те утврђени  мотиви у виду предрасуда, али и душевних болести. Заједно са локалном заједницом, а у складу са Планом превенције, послана је јасна порука са циљем остваривања генералне и специјалне превенције према извршиоцима наведених инцидената.
      Током шест мјесеци 2019. године укупно је евидентиран и контролисано 491 мигрант, а највећи број миграната је евидентиран на подручју општина Козарска Дубица и града Приједора.
      Начелник Вујанановић је стање јавног реда оцијенио као стабилно. У области безбједности саобраћаја дошло је до повећања броја саобраћајних незгода са погинулим лицима те је евидентирано шест саобраћајних незгода у којим је смртно страдало шест лица, док су у истом периоду претходне године смртно стадалa четири лица.
      С обзиром на сезону годишњих одмора овом приликом је апеловао на грађане да током  одсуства посвете додатну пажњу на заштити своје имовине, која је изложена и погодна за извршење кривичних дјела. Овом приликом је позвао грађане да предузму све мјере како би смањили могућност приступа нежељених лица личној имовини, која користе непажњу и одсуство грађана како би отуђили или угрозили њихову имовину.
      Начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић рекао је да је у
првих шест мјесеци ове године укупно евидентирано 503 кривична дјела што је за 31 КД више у односу на исти период прошле године. Од укупног броја евидентираних КД 220 их је извршено по непознатом извршиоцу.
      Надлежном тужилаштву поднесено је 543 извјештаја о почињеним КД против 457 лица од којих су 145 повратници а 11 лица су малољетници. 
      Кривичних дјела општег криминалитета евидентирано је 418 од чега 215 по непознатом извршиоцу. Када је структура ових КД у питању и даље их је највише из области имовинских деликата 244 што ја за шест КД мање у односу на упоредни период прошле године. Најбројнија су КД крађе и тешке крађе односно 164. Расвјетљеност КД по НН извршиоцу из ове области износи 63,3 %.
      Против живота и тијела извршена су 42 кривична дјелаод чега су два по НН извршиоцу и оба су расвијетљена.
      У периоду јануар – јун ове године против лица која су се бавила злоупотребом опојних дрога поднесено је укупно 26 извјештаја о почињеним кривичним дјелима и 15 захтјева за покретање прекршајних поступака. Извршено је укупно 51 одузимање различитих врста опојних дрога.         
      Начелник Сектора полиције Марио Милашин је навео, да је у извјештајном периоду
из области јавног реда и мира укупно евидентирано 176 нарушавања ЈРМ-а односно 225 прекршаја. Сви јавни скупови који су одржани на подручју ове Управе, протекли су без инцидената.
      У области безбједности саобраћаја током протеклих шест мјесеци укупно су евидентирано 402 саобраћајне незгоде, од којих шест са смртно страдалим лцима
и то два возача, један сувозач, један мотоциклиста, један пјешак и једно лице које се превозило на трактору.           
      Из саобраћаја су искључена 1382 возача, од чега 1089 или 6 возача дневно због вожње под утицајем алкохола, због управљања прије стицања права 234, затим због управљања возилом под дејством опијата шест возача, као и 52 возача због осталих разлога. Из саобраћаја је искључено 466 возила, од чега због техничке неисправности 187, због истека регистрације 226 те због осталих разлога 53 возила.
       Овом приликом начелник је скренуо пажњу на период туристичке сезоне када се очекује повећана фреквениција саобраћаја као и да се у мјесецу јулу и августу евидентира највећи број собраћајних незгода. Он је
апеловао на возаче да приликом управљања возилом поштују законске одредбе, да претходно провјере исправност возила, односно да посједују потребну опрему те да на тај начин заштите себе и друге учеснике у саобраћају.