Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка за протеклих шест мјесеци текуће године задовољавајуће

| Градишка | Сриједа, 17. јул 2019.

     У Полицијској управи Градишка, данас 17.07.2019. године,одржана је прес конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за протеклих шест мјесеци 2019. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.
     Начелник Шкорић је истакао да је у  протеклих шест мјесеци текуће године евидентирано  195 кривичних дјела, што је за 21,1% више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 161 кривично дјело, а укупно је расвијетљњено 167 кривичних дјела или 83,5%.
     По непознатом извршиоцу евидентирана су 102 кривична дјела, од којих су расвијетљена 74 кривична дјела или 69,2% и то 69 кривичних дјела расвијетљено је из текућег периода и 5 кривичних дјела из претходног периода.
     Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирано је 107 нарушавања јавног реда и мира што је за 4,5% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 112 нарушавања. Није евидентиранo ниједно нарушавање ЈРМ у већем обиму односно са 5 или више лица.
      Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја, смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 5,5% или у односу 240:254, смањен је број саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима за 18,8% или у односу 13:16, као и број саобраћајних незгода са лакше повријеђеним лицима за 1,6% или у односу 61:62, али је повећан број саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима за 3 лица или у односу 4:1.
      Полицијски службеници успјешно су обезбиједили 82 јавна окупљања и 214 спортских приредби.
    Обзиром да у посматраном периоду нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности, као ни нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, начелник је закључио да се стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка  може оцијенити као задовољавајуће.
       У првих пола године текуће године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирана су 433 мигранта.
     Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић је истакао да је у периоду јануар-јун 2019. године на подручју Полицијске управе Градишка од укупно евидентирано 195 кривичних дјела, 174 кривична дјела су из области општег криминалитета, 10 кривчних дјела је против безбједности саобраћаја, 7 кривичних дјела је из области привредног криминалитета и 4 кривична дјела су из области злоупотребе опојних дрога.
У посматраном периоду  евидентирано  је96 кривичних дјела против имовине, што је за 10,3% више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 87 кривичних дјела, а укупно су расвијетљена 72 кривична дјела или 72%.
        Број евидентираних кривичних дјела ,,Тешка крађа“ је у паду за 4 кривична дјела или у односу 30:34, док је број евидентираних кривичних дјела ,,Крађа“ у порасту за  12 кривичних дјела или у односу 31:19. Од укупно евидентирано 31 кривично дјело ,,Крађе“, 28 је евидентирано по непознато извршиоцу од којих су расвијетљена 23 кривична дјела или 76,7%, док је укупно расвијетљено 26 кривичних дјела  крађе или 78,8%.
      Евидентирано је 7 кривичних дјела из области привредног криминалитета којима је стечена противправна имовинска корист у износу од 210.105,00 КМ.
Оперативним радом полицијских службеникапронађена je и одузета одређена количина марихуане и канабис сјеменки, а откривена је и 1 илегална лабораторијаза узгој ,,Сканка, 6 лица је лишено слободе.
     Начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић  је истакао да су укупно евидентирана  133 прекршаја из области јавног реда и мира што је за 8,9% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 146 прекршаја, а који су санкционисани подношењем 39 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 86прекршајних налога. Прекршаје је починило 145 лица, међу којима је 25повратника и 3 малољетника. Број малољетних починилаца прекршаја мањи је за 70% или у односу 3:10.
      Евидентирано је 240 саобраћајних незгода, што је мање за 5,5% у односу на упоредни период када је евидентирано  254 саобраћајних незгода. Од укупно евидентирано 254 саобраћајних незгода, 78 незгода је са последицама по лица, а 162 саобраћајне незгоде су са материјалном штетом. 4 лица су смртно страдала,  13 лица је задобило тешке тјелесне повреде (претходне године 16 лица тешке тјелесне повреде), а 71 лице лаке тјелесне повреде (претходне године 87 лица лаке тјелесне повреде).
      Укупно је евидентирано 5711 прекршаја из области безбједности саобраћаја, који су санкционисани са 69 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 4984 прекршајних налога.
      Из области безбједности саобраћаја предузето је низ превентивно репресивних активности, којом приликом су из саобраћаја искључена 552 возача, од тога 374 возачаје искључено због вожње под утицајем алкохола, 157 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права, 1 возач је искључен због управљања под дејством дрога и из осталих разлога је искључено 20 возача. Такође, из саобраћаја су искључена и 184 возила. Од укупно 7521 возило које је провјерено кроз апликацију СТАРС (возила са иностраним регистарским ознакама) санкционисано је 378 возача.
       Начелник Трифковић истакао је да је чланом 30. Закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру прописано да су грађани дужни да опасне псе на јавним површинама  воде са поводцом и заштитном корпом на њушци, у супротном биће санкционисани, те ће се у наредном периоду на подручју ПУ Градишка спроводити акције у циљу сузбијања наведног прекршаја.
     Начелник Шкорић додао је да је у току сезона годишњих одмора и туристичка сезона, већи је прилив грађана, као и број организованих јавних скупова, те сходно томе Полицијска управа Градишка предузима низ појачаних мјера и активности како у области криминалитета, тако и у области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја (заштита имовине приликом одласка на годишње одморе, заштита имовине лица која  годишње одморе проводе на подручју наше Управе, спречавања нарушавања ЈРиМ, појачане контроле и акције по саобраћају, појачана контрола безбједносно-интересантних лица и сл), а све са циљем повећања степена безбједности.
     Апелујемо на све грађане да се суздрже од свих видова насилног понашања и нарушавања јавног реда и мира, те учесници у саобраћају да поступају у складу са одредбама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, да брзину возила прилагоде условима на путу, а да не управљају возилима у алкохолисаном стању, и самим тим ће властиту безбједност а и безбједност других учесника подићи на што већи ниво.
        Овом приликом начелник се захвалио свим новинарима на професионалној сарадњи, као и објективном и благовременом извјештавању о свим битним информацијана у претходном периоду, а са жељом да се таква сарадња настави и убудуће.