Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Фоча задовољавајуће стање безбједности

| Фоча | Петак, 19. јул 2019.

       У Полицијској управи Фочаданас 19.07.2019. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за првих шест мјесеци 2019. године. Новинарима се обратио замјеник начелника Полицијске управе Васиљевић Раденкои начелник Одјељења криминалистичке полиције, Томовић Душко.
      Васиљевић  је   стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча узимајући у обзир све релевантне показатеље како у области криминалитета, јавног реда и мира, тако и у области стања безбједности саобраћаја, оцијенио  као задовољавајуће.
      Он је истакао да је у посматраном периоду евидентирано 89 прекршаја јавног реда и мира те да је у односу на упоредни период 2018. године смањење за око 1,1 %, као  и смањење нарушавања јавног реда и мира за 4,1%.Није било евидентираних прекршаја са пет и више лица.
      Замјеник начелника је изјaвио да су  за првих шест мјесеци евидентирано 150  саобраћајних незгода из области безбједности саобраћаја, што је  више за 55,6% у односу на исти период претходне године, али да је знатно повољнија структура саобраћајних незгода. Евидентирана је једна  саобраћајна незгода са погинулим лицем, док је 10 саобраћајних незгода са настрадалим лицима и то 10 са теже, а  8 саобраћајних незгода са  лакше повређеним лицима, а 121 са материјалном штетом.
       У наредном периоду ће на подручју свих општине које су у надлежности Полицијске управе Фоча бити појачанепревентивне активности из области безбједности саобраћаја због туристичке сезоне и повећаног броја возила на путним саобраћајницама на нашем подручју. Такође је нагласио да су у посматраном периоди полицијски службеници обезбједили велик број јавних окупљања као и спотрских приредби, од којих је велики број и међународног карактера, и гдје је присуствовао велики  број људи, а да су све завршене мирно и без инцидената.
        Број евидентираних миграната на подручју општина које покрива Полицијска управа Фоча је смањен за 29 %, док нису забиљежена кривична дјела и прекршаји почињени од стране миграната, а у посматраном периоду евидентирано је једно кривично дјело Кријумчарење лица у којима су жртве била  четири мигранта.
      Начелник Томовић је изјавио да је у периоду јануар-јун 2019. године  евидентирано 110 кривичних дјела, што је мање  за 4,3 %
у односу на исти период претходне године. Од укупног броја  евидентирано је 15  кривичних дјела из области привредног криминалитета, 4 из области безбједности јавног саобраћаја, док је 91 кривично дјело евидентирано из области општег криминалитета.
      Надлежним тужилаштвима поднесено је 97 извјештаја против 97 лица, док је надлежним тужилаштвима поднесено 59 извјештаја о предузетим мјерама и радњама. Такође је истакао да су полицијски службеници Полицијске управе  Фоча наставили са  добрим степеном  расветљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу који износи око 64,1 %. Такође је истакао да је од укупног броја 110 евидентираних кривичних дјела највише из области општег криминалитета и то 91, а највише кривичних дјела је почињено из области имовинских кривичних дјела и то 49КД. Укупна расветљеност кривичних дјела у периоду од јануара до јуна  текуће године износи 86,5%.